Coreea de Nord incearca sa evite intrarea in colaps financiar: vinde aur

Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 14:30
1449 citiri
Coreea de Nord incearca sa evite intrarea in colaps financiar: vinde aur

Coreea de Nord a inceput sa vanta cantitati mari de aur Chinei, intr-o incercare de a iesi din criza economica, au declarat miercuri surse familiare cu afaceri nord-coreene, relateaza agentia sud-coreeana Yonhap in pagina electronica.

Vanzarea ar putea sa indice iminenta unui colaps economic, in contextul in care este contrara ordinului lui Kim Il-sung, fondatorul regimului stalinist, de a nu vinde aurul tarii, potrivit surselor citate.

"De mai multe luni, Coreea de Nord a inceput sa-si vanda pana si aurul", a declarat o sursa sub protectia anonimatului. "Vanzarile de aur catre straini sunt un barometru cu privire la aflarea sau nu a Coreei de Nord in criza", a adaugat aceasta sursa.

Este pentru prima data cand Phenianul a vandut aur, de la venirea la putere a lui Kim Jong-un, la sfarsitul lui 2011, dupa moartea tatalui sau, a mai precizat sursa citata.

Potrivit unor date de la Guvernul sud-coreean, regimul stalinist detine aproximativ 2.000 de tone de rezerve de aur, in valoare de cel putin opt miliarde de dolari.

Situatia economica a Coreei de Nord s-ar putea inrautati in urma destiturii lui Jang Song-thaek, unchiul lui Kim Jong-un, avand in vedere ca el coordona toate proiectele economice cu alte tari, a declarat alta sursa.

Un colaps economic al Coreei de Nord ar putea conduce la o cooperare mai importanta cu Coreea de Sud, dar si la sporirea riscului unor provocari de natura militara la adresa Seulului, in opinia unor experti.

#Coreea aur, #Coreea de Nord colaps economic, #cooperare Coreea , #Stiri International