Coreea de Nord: Oamenii sunt executati pe strada pentru infractiuni minore, cum ar fi furtul de orez

Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 14:48
721 citiri
Coreea de Nord: Oamenii sunt executati pe strada pentru infractiuni minore, cum ar fi furtul de orez
Foto: Arhiva Pixabay

Coreea de Nord executa in public, pe malul unor ape, in incinta unor scoli ori in piete, persoane acuzate de furt de cupru de la masini din fabrici, distribuirea unor materiale de presa din Coreea de Sud si prostitutie, potrivit unui raport publicat miercuri.

Potrivit acestui raport, intocmit de un ONG cu sediul la Seul, decizii cu privire la executii, adesea extrajudiciare, sunt luate frecvent sub influenta unui trecut "prost" al familiei sau a unei campanii a Guvernului de a descuraja anumite comportamente, relateaza Reuters.

Transitional Justice Working Group (TJWG) precizeaza ca raportul pe care l-a intocmit are la baza interviuri cu 375 de nord-coreeni care au fugit in ultimii doi ani din aceasta tara izolata.

Reuters scrie ca nu a putut sa verifice prin surse independente declaratiile transfugilor citate in document.

TJWG este alcatuit din activisti pentru drepturile omului si este condus de Lee Younghwan, care a lucrat ca aparator al drepturilor omului in Coreea de Nord.

ONG-ul este finantat in principal de National Endowment for Democracy (NED), o fundatie privata nonprofit finantata de Congresul Statelor Unite.

Raportul TJWG vizeaza sa documenteze locuri ale unor executii in public si gropi comune, ceea ce nu s-a mai facut anterior, cu scopul de a sustine un efort international de a-i trage la raspundere pe cei care comit ceea ce denunta drept crime impotriva umanitatii.

"Harti si marturii aferente prezinta o imagine a amplorii abuzurilor care au loc de decenii", subliniaza ONG-ul.

Phenianul respinge acuzatiile cu privire la abuzuri asupra drepturilor omului, subliniaza ca cetatenii nord-coreeni se bucura de protectie in virtutea Constitutiei si acuza Washingtonului de cele mai mari incalcari ale drepturilor omului din lume.

Insa un raport istoric, intocmit in 2014 de o comisie ONU de ancheta, acuza regimul lui Kim Jong-un de o gama larga de abuzuri ale drepturilor omului.

Tari membre ONU au indemnat in acel an Consiliul de Securitate sa ia in considerare o trimitere a Coreei de Nord si a lui Kim Jong-un in fata Curtii Penale Internationale (CPI), pentru a fi judecat de crime impotriva umanitatii, prezentate in acel raport.

Comisia ONU a prezentat, intre altele, lagare mari de detinuti, cazuri de aplicare sistematica a torturii, infometare si executii comparabile atrocitatilor comise in perioada nazismului, fapte pe care le-a legat de regimul stalinist.

Phenianul a respins concluziile anchetei, iar eforturile ad ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord: Oamenii sunt executati pe strada pentru infractiuni minore, cum ar fi furtul de orez" pe Ziare.com

#executii Coreea de Nord , #Stiri International