Coreea de Nord pregateste investitii radicale. Cum se implica germanii

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 09:27
1431 citiri
Coreea de Nord pregateste investitii radicale. Cum se implica germanii
Foto: The Telegraph

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat 2013 ca fiind anul unei schimbari "radicale" din punct de vedere al economiei tarii sale. Printre masuri se numara modificarea legislatiei privind investitiile straine.

Aceasta miscare a regimului de la Phenian ar pregati practic deschiderea tarii pentru investitorii straini, conform cotidianului Frankfurter Allegemeine Zeitung, citat de Spiegel Online International.

"Vor sa se deschida in cursul acestui an", a declarat unul din economistii implicati in acest proiect. Acesta nu a dorit sa-si publice identitatea, dar, potrivit FAZ, lucreaza la o prestigioasa universitate din Germania si a fost in trecut consilier pentru alte guverne din Asia.

Economistul a comentat ca tara este interesata in primul rand sa-si modifice legile privind investitiile straine.

Coreea de Nord nu doreste totusi sa urmeze modelul Chinei, in care au fost create zone economice speciale pentru investitorii straini, ci, "mai degraba, (n.r. nord-coreenii) sunt interesati de modelul vietnamez, in care anumite companii au fost selectate pentru a primi aceste investitii", a afirmat sursa FAZ.

Schimbarile din Coreea de Nord, problematice pe fondul rezistentei armatei

O astfel de schimbare ar fi revolutionara pentru Coreea de Nord, a carei economie a avut puternic de suferit din cauza izolarii impuse de regimul politic de pana acum.

Chiar si discursul de Anul Nou al lui Kim Jong Un reprezinta o noutate, in conditiile in care ultimul discurs de acest fel a fost sustinut in Coreea de Nord de Kim Il Sung in 1994.

Mai mult, noul lider nord-coreean a anuntat ca doreste si incheierea conflictului cu Coreea de Sud, care dureaza de mai multe decenii. Aceste schimbari sunt dorite de mai multi membri ai conducerii de la Phenian, dar nu este inca sigur ca ele vor putea fi puse in practica.

Motivul il reprezinta rezistenta Armatei in fata acestor reforme. "Liderii militari din Coreea de Nord nu doresc sa renunte la putere", a declarat sursa FAZ cu privire la acest subiect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie Coreea Nord, #regim politic Coreea Nord, #conflict Coreea Nord Sud, #investitii straine Coreea Nord, #experti germani Coreea Nord, #reforma economica Coreea Nord , #Stiri International