Coreea de Nord sustine ca e deschisa la discutii cu SUA. Cu o conditie

Duminica, 14 Mai 2017, ora 17:55
1060 citiri

Daca pana acum excludea orice fel de discutii cu Washingtonul, Coreea de Nord isi nuanteaza discursul. Prin vocea unui inalt diplomat de la Phenian, Coreea de Nord a transmis ca e deschisa la discutii cu SUA, dar doar in "conditiile corecte".

Declaratia lui Choe Son Hui, director general al biroului pentru relatii cu SUA din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, vine la o saptamana dupa ce liderul de la Casa Alba, Donald Trump, a spus ca ar dori sa-l intalneasca pe Kim Jong Un "in circumstantele corecte" si in aceeasi zi in care Coreea de Nord a testat o noua racheta balistica.

O astfel de retorica contrasteaza cu tensiunile dintre SUA si Coreea de Nord, remarca CNN.

Dupa lansarea rachetei nord-coreene de duminica dimineata, mai multe state, printre care si SUA, au reactionat vehement. Donald Trump a transmis ca "nu-si poate imagina ca Rusia este multumita" cu noul test, tinand cont de faptul ca proiectilul a cazut "atat de aproape de teritoriul Rusiei - de fapt, mai aproape de Rusia decat de Japonia".

"Coreea de Nord a fost o amenintare flagranta prea mult timp", se mai arata in declaratia lui Trump. SUA au un "angajament ferm" de a contracara amenintarea nord-coreeana alaturi de aliatii lor, se adauga in comunicat.

"Sa facem ca aceasta noua provocare sa serveasca drept un apel catre toate natiunile pentru a implementa sanctiuni mult mai dure impotriva Coreii de Nord", se subliniaza in comunicat.

In urma cu doua zile, o comisie parlamentara nord-coreeana a trimis o scrisoare de protest Congresului din SUA, din cauza noului pachet de sanctiuni impuse Phenianului, gestul fiind unul extrem de rar din partea Phenianului.

Comisia de Afaceri Externe din Parlamentul nord-coreean a condamnat sanctiunile ca fiind "un act atroce impotriva umanitatii", transmitand: "Congresul SUA ar trebui sa se gandeasca de doua ori".

Camera Reprezentantilor din Congresul american, unde republicanii au majoritate, a votat in 4 mai sa impuna noi sanctiuni industriei maritime nord-coreene.

Doar in ultima luna, Phenianul a amenintat SUA cu razboiul in mai multe randuri:

Tensiuni in crestere: Coreea de Nord ameninta cu razboi total, Trump ii transmite un mesaj lui Kim Jong UnCoreea de Nord ameninta ca va devasta fara mila SUA in cazul unui atac asupra PhenianuluiNord-coreenii ameninta ca vor scufunda... submarinul nuclear american: Va deveni o fantoma!Coreea de Nord ameninta din nou SUA: Vor fi sterse de pe fata PamantuluiCoreea de Nord ameninta SUA cu ata ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord sustine ca e deschisa la discutii cu SUA. Cu o conditie" pe Ziare.com

#Coreea Nord discutii SUA, #discutii Washington Phenian, #relatii SUA Coreea Nord , #Stiri International