Coreea de Sud are un nou presedinte. Vezi cine e si ce politica promoveaza vizavi de Phenian

Miercuri, 10 Mai 2017, ora 13:40
1241 citiri

Liberalul Moon Jae-In, fost avocat specializat in apararea drepturilor omului, si-a inceput miercuri dimineata mandatul de presedinte al Coreii de Sud, pentru cinci ani, dupa ce a castigat detasat alegerile de marti, la o diferenta de 41,4% de urmatorul situat, conservatorul Hong Joon-Pyo.

Acesta, fiul cel mare al unui refugiat din Coreea de Nord, preia mandatul dupa scandalul masiv de coruptie care a dus la demiterea presedintelui Park Geun-hye si promite unirea unei tari divizate, arata The Guardian. In 2012, acesta pierduse alegerile in favoarea lui Park Geun-hye.

Dar cine este Moon Jae-In, cel care dupa anuntarea victoriei a declarat: "Voi construi o noua natiune. Voi face o Coree mareata, o Coree demna si voi fi presedintele demn al unei astfel de tari demne"?

Moon Jae-In, in varsta de 64 de ani, care era favorit inainte de alegeri, este un veteran al luptei pentru drepturile omului si e favorabil unei forme de reconciliere cu Phenianul, chiar daca exclude un summit cu Kim Jong un, daca regimul nord-coreean nu-si abandoneaza ambitiile nucleare.

Moon promoveaza totusi dialogul cu Nordul, pentru dezamorsarea tensiunilor si determinarea regimului de la Phenian sa revina la masa negocierilor. Acesta propune o schimbare de strategie in relatia cu Phenianul, dupa 10 ani de esecuri.

In ceea ce priveste relatia cu SUA, in contextul programului nuclear al Phenianului, acesta critica modul agresiv de abordare al lui Trump, inclusiv amplasarea pripita a sistemului antiracheta in Coreea de Sud, un gest pe care il considera "nedemocratic", insa sustine ca Seulul si Washingtonul sunt de aceeasi parte a baricadei si vad lucrurile la fel cand vine vorba despre politica "tacerii strategice" promovate de administratia Obama. Aceasta politica este criticata si de actuala administratie americana.

Coreea de Nord avertizeaza ca ar putea efectua un nou test nucelar "in orice moment"

Trump nu exclude actiunea militara in Coreea de Nord: E un joc de sah, vom vedea

Chinezii le cer americanilor sa-si ia sistemul antiracheta din Coreea de Sud. E cam aceeasi suparare ca a rusilor pe Deveselu ...citeste mai departe despre "Coreea de Sud are un nou presedinte. Vezi cine e si ce politica promoveaza vizavi de Phenian" pe Ziare.com

#nou presedinte Coreea Sud, #Moon Jae In relatie Phenian, #Moon Jae In SUA Trump , #Stiri International