Corina Cretu avertizeaza: Romania risca infringmentul, daca nu dovedeste ca poate sustine cresterea salariilor

Luni, 20 Martie 2017, ora 20:45
969 citiri
Corina Cretu avertizeaza: Romania risca infringmentul, daca nu dovedeste ca poate sustine cresterea salariilor
Foto: Ziare.com

Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Cretu, a avertizat ca, daca Guvernul Romaniei nu va dovedi Comisiei Europene ca poate sustine majorarile salariilor si pensiilor si ca deficitul bugetar va fi respectat, tara noastra ar putea intra in procedura de infringment.

"Domnul prim-ministru i-a dat asigurari domnului Moscovici (Pierre Moscovici, comisar european pentru Afaceri Economice- n.red.) ca se fac calcule, astfel incat acest proiect ambitios de marire a salariilor sa se incadreze in final in acest deficit bugetar de 3 la suta.

Comisia Europeana asteapta documentatia din partea Guvernului Romaniei. In aceasta etapa suntem - in ce masura aceste mariri de salarii sunt sustenabile si se poate imbunatati viata oamenilor, in paralel cu mentinerea acestor reguli. Pentru ca am avut cazul Greciei si Comisia Europeana are aceste temeri.

Spania, Portugalia au intrat in criza. E important sa nu ajungem si noi la fel. Bani, crestere economica avem. Dar sa vedem cat de sustenabile sunt aceste propuneri de mariri salariale, astfel incat sa nu intram pe procedura de infringment, de a fi pusi sub observatie pentru felul in care depasim sau nu deficitul bugetar", a spus Corina Cretu, la Europa FM.

Daca nu va putea sustine masurile financiare anuntate si va depasi tinta de deficit bugetar de 3 la suta si va intra in procedura de deficit bugetar excesiv, ce trebuie evitata, Comisia Europeana ar putea impune masuri restrictive.

Amintim ca, pe 22 februarie, Comisia Europeana a publicat un raport de tara in care se arata ca deficitul bugetar va trece serios de 3 la suta, iar cresterea economica va fi mai mica, in urma reducerilor de taxe si cresterii cheltuielilor publice.

Cateva zile mai tarziu, vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrivskis, si comisarul pentru Afaceri Economice si Financiare, Pierre Moscovici, au trimis ministrului roman de Finante, Viorel Stefan, o scrisoare in care au cerut sa spuna cum va fi adus deficitul bugetar la un nivel de 3 la suta.

Iata si raspunsul Ministerului de Finante, dupa solicitarea Comisiei Europene

Ulterior, pe 3 martie, Ministerul Finantelor a transmis ca va da permanent raportul Comisiei Europene, dupa avertismentele legate de deficit.

Bani sunt pentru autostrazi, dar nu-i acceseaza nimeni

De asemenea, comisarul european a avertizat, in interviul pentru sursa citata, ca, din ...citeste mai departe despre "Corina Cretu avertizeaza: Romania risca infringmentul, daca nu dovedeste ca poate sustine cresterea salariilor" pe Ziare.com

#Corina Cretu infringment Romania, #Romania cresteri salariale, #Romania deficit bugetar, #Comisia Europeana cresteri salariale Romania, #Comisia Europeana deficit bugetar Romania , #Stiri International