Costurile de imprumut ale Germaniei si Frantei au coborat la noi minime record

Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 09:36
1216 citiri
Costurile de imprumut ale Germaniei si Frantei au coborat la noi minime record
Foto: europolitics.ro

Costurile de imprumut ale Germaniei si Frantei au coborat marti la noi minime record, investitorii preferand plasamentele sigure din cauza incertitudinilor politice din Grecia, dar si a asteptarilor ca Banca Centrala Europeana sa inceapa in curand achizitii de obligatiuni guvernamentale.

Randamentul obligatiunilor germane pe termen de 10 ani a coborat cu 0,02 puncte procentuale, la 0,4555%, potrivit datelor Tradeweb, citate de MarketWatch, potrivit Mediafax.

Ingrijorarea investitorilor legata de redresarea lenta a economiei zonei euro a determinat scaderea randamentului obligatiunilor germane in cea mai mare parte a anului trecut.

In Franta, randamentul obligatiunilor cu scadenta de 10 ani a coborat la 0,772%.

"Factorii care au provocat recenta aversiune fata de risc nu vor disparea rapid. Grecia si problema relaxarii cantitative (suplimentarea lichiditatilor de catre BCE n.r.) alimenteaza nervozitatea pietelor", potrivit unei note a analistilor bancii BNP Paribas, citata de AFP.

Cancelarul german Angela Merkel a provocat duminica o controversa in Germania, inclusiv in cadrul majoritatii sale politice, dupa o relatare din presa potrivit careia este pregatita sa lase Grecia sa iasa din zona euro daca va veni la putere stanga radicala, in urma alegerilor care vor avea loc pe 25 ianuarie.

Spectrul iesirii Greciei din zona euro a provocat luni scaderea puternica a pietelor de capital, in pofida declaratiilor Comisiei Europene privind apartenenta statului elen la uniunea monetara.

Costurile de imprumut au scazut marti si in state considerate mai vulnerabile, precum Spania si Italia.

Randamentul obligatiunilor pe termen de 10 ani ale Spaniei a scazut de la 1,609% la 1,594%, iar in Italia de la 1,839% la 1,926%.

In Statele Unite, randamentul titlurilor de Trezorerie cu scadenta de 10 ani a coborat cu 3,24%, sub pragul simbolic de 2% pentru prima oara dupa luna mai 2013, la 1,990%, de la nivelul de 2,032% inregistrat la inchiderea de luni a tranzactiilor, potrivit datelor Tradeweb.

#costuri imprumut Germania, #costuri imprumut Franta , #Stiri International