Creditarea catre sectorul privat din zona euro a atins un minim record

Luni, 27 Iulie 2009, ora 16:05
967 citiri
Creditarea catre sectorul privat din zona euro a atins un minim record

Creditele acordate persoanelor fizice si companiilor din zona euro au crescut in iunie cu cel mai mic ritm anual inregistrat pana acum, potrivit unor date ale Bancii Centrale Europene (BCE), publicate luni, din cauza cererii slabe, relateaza Reuters, precizeaza NewsIn.

Cresterea anuala a creditelor destinate sectorului privat s-a temperat la 1,5% in iunie, de la 1,8% in mai, pana la cel mai mic nivel din 1992, cand datele au inceput sa fie colectate. Analistii chestionati de Reuters estimasera o incetinire a creditarii la 1,6%.

Imprumuturile acordate institutiilor non-financiare au crescut la o rata anuala de 2,8%, de la 4,4% in mai. In termeni lunari, imprumuturile au scazut cu 35 miliarde euro, sau aproximativ 0,7%, cea mai mare scadere din 2003, arata datele oferite de BCE.

"Cifrele sunt chiar iesite din comun, in ceea ce priveste creditele acordate sectorului privat, in scadere cu 35 miliarde euro. Am mai asistat la fluxuri negative, dar aceste date par sa fie din alt univers", a declarat un economist.

Produsul intern brut al zonei euro, care cuprinde 16 state membre, a scazut cu 2,5% in primul trimestru, fata de al patrulea trimestru din 2008, cand economia s-a comprimat cu 1,6%. PIB-ul a scazut cu cea mai mare rata din 1995, cand datele au inceput sa fie colectate.

Banca Mondiala a estimat ca economia zonei euro va scadea cu 2,7% in 2009, urmand sa creasca cu 0,9% in anul urmator, in timp ce economia globala ar urma sa scada cu 1,7% in 2009.

#creditare, #zona, #euro, #minim, #sector, #privat , #Stiri International