Creditarea in zona euro a crescut insuficient

Joi, 26 August 2010, ora 19:51
991 citiri
Creditarea in zona euro a crescut insuficient

Creditarea populatiei si a firmelor din zona euro a crescut in iulie cu 0,9%, insa finantarile pentru companii nu indica o revenire pe un trend pozitiv, potrivit analistilor, citati de Mediafax. 

Pentru iunie, cresterea creditarii a fost revizuita de la 0,3% la 0,5%.

Imprumuturile pentru populatie au avansat cu 2,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar cele catre companii au continuat sa scada, cu 1,3%, dupa un declin de 1,6% in iunie.

"Nu se intrevede nicio inversare a tendintei creditelor acordate companiilor, esentiale pentru sustinerea cresterii economice", a declarat Michael Schubert, analist la Commerzbank.

Avand in vedere reticenta la acordarea creditelor si vulnerabilitatea unor banci din state periferice din zona euro, considerate fragile, BCE va continua o perioada politica de masuri exceptionale de sustinere a sectorului financiar, a aratat Ben May, analist la Capital Economics.

BCE a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul scazut record de 1% din mai 2009, iar analistii nu se asteapta la o modificare a acesteia inainte de sfarsitul anului viitor. 

#creditare, #zona euro, #crestere, #finantari , #Stiri International