Criza din Catalonia: Masuri sporite de securitate, inainte de discursul presedintelui

Marti, 10 Octombrie 2017, ora 15:01
959 citiri
Criza din Catalonia: Masuri sporite de securitate, inainte de discursul presedintelui
Foto: Twitter/Carles Puigdemont

Liderul catalan Carles Puigdemont se confrunta cu presiuni puternice inaintea discursului pe care urmeaza sa-l sustina marti seara in Parlamentul regional si in care este asteptat sa anunte in mod unilateral independenta Cataloniei.

Presiunile asupra sa, pentru a renunta la ideea divizarii Spaniei, sunt enorme, scrie BBC. Tensiunea pluteste in aer, iar politia a fost adusa in numar mare in fata Parlamentului regional, inainte de interventia lui Carles Puigdemont.

Ciutadella Park, din Barcelona, a fost inchis inca de la primele ore ale diminetii. Autoritatile au anuntat ca masurile au la baza siguranta, dupa demonstratiile masive de duminica. Atunci, au iesit in strada cei care se impotrivesc secesiunii.

Primarul din Barcelona, Ada Colau, i-a cerut liderului catalan sa renunte la planul de a declara unilateral independenta regiunii, iar premierului spaniol Mariano Rajoy sa renunte la controlul direct al Madridului asupra regiunii. Ambilor le-a cerut sa "dezamorseze" criza.

"Le cer sa nu ia o decizie care sa zadarniceasca orice posibilitate de dialog si mediere", a spus edilul. "E cel mai curajos act pe care il pot face acum", a mai spus aceasta.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a afirmat ca o eventuala declarare a independentei Cataloniei "va duce la nimic".

Daca acest lucru se va intampla, se asteapta ca Spania sa invoce articolul 155 din Constitutie, recastigand astfel controlul asupra regiunii, care isi va pierde autonomia. Acest articol din Constitutia Spaniei nu a fost niciodata invocat.

Mariano Rajoy a spus ca este pregatit sa suspende autonomia regiunii, pentru a o opri sa se desprinda de tara.

Acesta a exclus vehement ruperea tarii: "Spania nu va fi divizata si unitatea nationala va fi pastrata. Vom face totul ca legislatia sa asigure acest lucru".

Conform guvernului catalan, 90% dintre cei care au votat la referendumul din 1 octombrie s-au aratat pentru independenta regiunii. 2,3 milioane de oameni au votat din 5,3 milioane, cati au drept de vot in Catalonia.

Intr-un interviu recent, liderul Cataloniei s-a plans ca guvernul spaniol nu vrea sa negocieze si a spus intr-un ton evaziv: "Daca statul spaniol nu raspunde pozitiv, vom face ceea ce trebuie sa facem".

Franta vecina avertizeaza: Independenta Cataloniei nu va fi recunoscutaIn ciuda tensiunilor din Catalonia, nu Spania este cel mai mare risc acum pentru EuropaPozitia Romaniei in privinta independentei Cataloniei: Este ilegala fragmentarea unei tari f ...citeste mai departe despre "Criza din Catalonia: Masuri sporite de securitate, inainte de discursul presedintelui" pe Ziare.com

#politie parlament catalan, #tensiuni Catalonia, #dcenarii Catalonia , #Stiri International