Criza din Coreea de Nord: Americanii fac exercitii de evacuare a civililor in caz de atac

Luni, 23 Octombrie 2017, ora 09:24
1048 citiri
Criza din Coreea de Nord: Americanii fac exercitii de evacuare a civililor in caz de atac
Foto: Arhiva Pixabay

Fortele armate americane din Coreea de Sud au inceput, luni, un exercitiu de evacuare a familiilor militarilor si a altor civili.

Exercitiul a fost anuntat inca din 15 octombrie, cu precizarea ca "nu este direct legat de evenimentele geopolitice curente", ci o parte a pregatirii permanente pentru mentinerea capacitatii de reactie, informeaza agentia Kyodo.

Operatiunea Courageous Channel "pregateste membrii fortelor armate si familiile acestora sa reactioneze la o gama larga de evenimente de management al crizelor, cum ar fi evacuarea necombatantilor (...) si a dezastrelor naturale sau provocate de om".

Exercitiul simuleaza evacuarea pe calea aerului catre o baza militara a SUA din Japonia si are loc in contextul unor tensiuni puternice in peninsula coreeana, legate de amenintarea in crestere din partea Coreei de Nord, care isi continua programele de inarmare nucleara si cu rachete.

Simultan, secretarul american al Apararii, Jim Mattis, incepe, luni, un turneu de o saptamana in Asia, unde va discuta cu aliatii SUA criza legata de inarmarea Coreei de Nord, transmite Reuters.

Luni, Mattis se va intalni separat cu omologii sai din Japonia si Coreea de Sud, apoi va urma si o intrevedere in trei.

Pana miercuri, seful Pentagonului va participa la o reuniune a ministrilor Apararii din Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) in Filipine. Programul sau de saptamana aceasta mai include si o vizita in Thailanda, urmata de o escala la Seul.

"Voi vorbi cu omologii mei; vom discuta despre criza de securitate din regiune, generata de provocarile iresponsabile ale Coreei de Nord, precum si despre respectul nostru pentru valorile comune, cum ar fi suveranitatea si integritatea teritoriala a statelor, libertatea de navigatie in apele istoric internationale si comertul corect si reciproc", a declarat Mattis reporterilor in zona portului liber Clark din Filipine.

Turneul in Asia al secretarului Apararii precede cu doar cateva saptamani prima vizita pe acest continent a presedintelui Statelor Unite, Donald Trump.

Acesta s-a angajat recent intr-un schimb de amenintari si insulte verbale cu liderul nord-coreean Kim Kong-Un. Mattis, ca si secretarul de Stat, Rex Tillerson, a avut o atitudine mai moderata, promovand eforturile diplomatice de detensionare a relatiilor cu Phenianul.

Citeste mai multe despre cele mai noi evolutii din criza coreeana:

Trump spune ca SUA sunt foarte bine pregatite pentru orice optiune fata de Coreea de NordSUA au f ...citeste mai departe despre "Criza din Coreea de Nord: Americanii fac exercitii de evacuare a civililor in caz de atac" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evacuare civili Coreea de Sud, #Mattis turneu Asia , #Stiri International