Criza din Dubai ieftineste aurul

Vineri, 27 Noiembrie 2009, ora 23:16
2746 citiri
Criza din Dubai ieftineste aurul

Pretul aurului a scazut puternic, vineri, pe pietele din New York si Londra, ca urmare a problemelor de rambursare a datoriilor intampinate de Dubai si pe masura ce revenirea dolarului a dus la scaderea cererii de metal galben, relateaza Bloomberg. 

Indexul dolarului, ce masoara puterea monedei americane raportat la un cos format din principalele sase valute, si-a revenit dupa ce anuntul cu privire la eforturile Dubai-ului de a-si rescadenta datoriile a starnit interesul investitorilor.

Si preturile altor metale pretioase, ale petrolului si ale metalelor industriale au scazut. "Piata reactioneaza la stirile despre Dubai.

Revenirea dolarului implica vanzari de aur. Investitorii incearca sa-si marcheze profiturile", a spus analistul MKS Finance - Bernard Sin, citat de Bloomberg.

Contractele futures cu livrare in februarie de la bursa marfurilor din New York s-au ieftinit cu 2,3% la 1.160,90 dolari/uncie in cursul sedintei de vineri.

Pretul aurului cu livrare imediata a scazut, de asemenea, cu 2,3%, la 1.161,60 dolari/uncie pe piata londoneza. Indicele dolarului s-a apreciat cu 1% dupa ce Dubai World, compania de investitii a statului petrolier cu datorii de 59 miliarde dolari, a incercat sa amane plata datoriilor.

#dubai, #aur, #pret , #Stiri International