Criza din Venezuela: Putin si Erdogan il sustin pe Maduro, statele occidentale incurajeaza alegeri libere

Joi, 24 Ianuarie 2019, ora 16:30
1420 citiri

Criza din Venezuela, o tara impinsa intr-un haos cu grave consecinte sociale, este si un indicator al felului in care se pozitioneaza actorii internationali pe scena geopolitica. Daca state ca Spania, SUA si Franta incurajeaza alegerile libere, Kremlinul si Ankara au transmis mesaje de sustinere pentru Maduro.

Rusia a condamnat ferm sustinerea pe care puterile straine au aratat-o opozitiei venezuelene, al carei lider s-a proclamat presedinte interimar, sustinand ca este vorba de o incercare de "uzurpare a puterii".

Moscova acuza incalcarea legilor internationale si sutine ca astfel "se deschide calea catre varsarea de sange", scrie BBC.

Juan Guaido s-a proclamat presedinte interimar miercuri, 23 ianuarie, si a fost imediat recunoscut ca atare de catre Washington si de catre alte capitale.

Presedintele Nicolas Maduro, care are sustinerea altor lideri internationali, a ripostat, anuntand ca rupe relatiile diplomatice cu SUA.

Maduro s-a instalat in functie in 2013, dupa moartea lui Hugo Chavez, si a fost declarat castigator al alegerilor de anul trecut, din luna mai, pe fondul boicotului opozitiei si al acuzelor de frauda electorala.

Guaido este liderul Adunarii Nationale, parlamentul venezuelean, si s-a prevalat de articolele 233 si 333 din Constitutie, care-i permit sa preia interimatul presedintiei in lipsa presedintelui. Argumentul sau este ca Maduro nu este presedinte legitim, deoarece alegerile au fost incorecte.

Cum se pozitioneaza actorii internationali

Conflitul diplomatic a inceput imediat ce presedintele american Donald Trump l-a recunoscut pe Guaido ca sef al statului si a facut apel la liderii lumii sa-i urmeze exemplul.

Sapte state sud-americane, Brazilia, Colombia, Chile, Peru, Ecuador, Argentina si Paraguay, precum si Canada, au raspuns imediat cererii presedintelui american.

Presedintele francez Emmanuel Macron nu a mers pana la capat, in schimb a facut apel la noi alegeri democratice.

Marea Britanie a declarat ca alegerile de anul trecut au fost departe de a fi corecte, iar decizia lui Maduro de a rupe relatiile cu SUA este "total inacceptabila".

Mexico, Bolivia si Cuba au declarat ca-l sustin pe presedintele Maduro, iar presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan a scris pe Tweeter: "Fratele meu Maduro! Sa ramai demn, noi suntem alaturi de tine."

China, un investitor major in Venezuela, si-a exprimat opozitia pentru orice fel de interferenta din afara tarii.

Moscova, cel mai vocal sustinator al lui Madu ...citeste mai departe despre "Criza din Venezuela: Putin si Erdogan il sustin pe Maduro, statele occidentale incurajeaza alegeri libere" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Maduro Putin criza Venezuela , #Stiri International