Criza economica restructureaza conceptul de familie: Mamele casnice "revin" de voie sau de nevoie

Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 16:18
2525 citiri
Criza economica restructureaza conceptul de familie: Mamele casnice "revin" de voie sau de nevoie
Sursa foto: OnlineShoppingEasy

Tot mai multe mame americane au inceput sa devina casnice, o schimbare sustinuta de demografie, societate si de schimbarile de pe piata fortei de munca, dar si de cea mai mare recesiune din ultimii 70 de ani.

Ponderea mamelor cu copii sub 18 ani care nu lucreaza a crescut la 29 la suta in 2012, de la un minim al erei moderne de 23 la suta in 1999, potrivit unui raport publicat de Pew Research Center, citat de Boston Globe.

Tendinta urmeaza dupa ce aceasta categoria a consemnat o scadere in majoritatea anilor dintre 1970 si 1999, cand tot mai multe femei s-au angajat, trend stimulat atat de un sentiment de responsabilizare, cat si de cresterea nevoilor financiare ale familiei.

Costurile pentru intretinerea copiilor a crescut

Recesiunea, care a dus la reducera dramatica a locurilor de munca, a tinut unele mame in somaj, acestea luptand din greu sa isi gaseasca de lucru. Altele au considerat ca este mai avantajos sa stea acasa, dupa ce au comparat costurile necesare pentru intretinerea copilului. Astfel, costurile saptamanale de ingrijire a copilului au crescut la 148 dolari in 2011, de la 87 dolari in 1985, conform reportului publicat de Pew.

Rata ocuparii fortei de munca pentru barbatii de peste 20 de ani a fost de 67,8% in martie, in scadere de la 72,5% in decembrie 2007, cand a inceput recesiunea. Pentru femei, rata a fost de 55,2% in martie, in scadere de la 58%.

Dintre mame casnice cu sotii angajati, in 2012, doar 22% au avut venituri de familie de 100.000 de dolari sau mai mult.

Cele care traiesc in saracie sunt mult mai multe, reprezentand o treime dintre mamele casnice, fata de 12% din randul mamelor care lucreaza. O parte tot mai mare - respectiv 6% in 2012, comparativ cu 1% in 2000, spun ca sunt casnice deoarece nu pot gasi un loc de munca.

Cresterea economiei a condus la majorarea numarului de mame casnice

Ponderea mamelor casnice a crescut incepand cu anul 2000 pana in 2004, reflectand o economie in crestere, dar si o crestere a populatie hispanice, unde mama casnica este o traditie. Aceasta crestere s-a oprit in 2005, inainte de incertitudinea economica ce prefigurarea inceputul recesiunii din 2007.

Cele mai mari ponderi in randul copiilor crescuti acasa de mame a fost consemnata pentru cei asiatici si pentru cei hispanici, 37%, respectiv 36%, in 2012. Comparativ, 26% dintre copiii din familile "albe" si 23% dintre cei din familiile de culoare au fost crescuti de mama casnice.

In 2012, 42% dintre mamele casnice aveau o varsta sub 35 de ani, comparativ cu 35% dintre cele angajate. in acelasi timp, jumatate dintre casnice au un cel putin un copil de 5 ani sau mai mic.

Categoria "mamelor casnice" din studiul Pew include si pe cele au declarat ca stau acasa pentru a avea grija de familie, precum si pe cele sunt in imposibilitatea de a gasi de lucru, nu sunt apte de munca sau urmeaza o scoala.

Un sfert dintre casnice au studii superioare

In prezent, mamele casnice sunt mai educate decat predecesoarele lor, un sfert avand diplome de facultate, comparativ cu 7% in 1970, se arata in raport.

Datele mai arata ca, in 2012, 28% dintre copiii au fost crescuti de o casnica, fata de 24% in 2000. In 1970, ponderea a fost de 48%.

Doar unu din 5 copii au, in prezent, o familie in care mama este casnica iar tatal angajat. In 1970, ponderea era de 41%. Aproximativ 5% dintre aceste mame sunt nemaritate, dar au un partener, iar 7% au soti someri.

Opinia publica a inceput sa accepte tot mai mult conceptul de "mama angajata" de-a lungul ultimelor patru decenii. In 1977, cand National Opinion Research Center al Universitatii din Chicago a facut un sondaj si a intrebat daca o mama care lucreaza "poate avea o relatie la fel de buna cu proprii copii" ca si cele casnice, doar 50% au raspuns pozitiv, se mai arata in raportul citat.

Aceasta pondere a crescut pana in 1994, cand a ajuns la 70 la suta, si s-a mentinut la acest nivel, sau a crescut nesemnificativ in ultimii ani.

Casnicele ingrijesc copiii, in medie, timp de 18 ore pe saptamana, cu sapte mai multe decat mamele cele care lucreaza. De asemenea, ele petrec cu noua ore mai mult pe saptamana in gospodarie decat mamele care lucreaza, dar au cu noua ore pe saptamana mai mult de timp liber si dorm cu cinci ore pe saptamana mai mult.

#mame casnice, #studiu sua, #studiu mame , #Stiri International