Criza in Italia: Salvini arunca in aer coalitia extremei drepte cu populistii din M5S

Vineri, 09 August 2019, ora 12:05
842 citiri
Criza in Italia: Salvini arunca in aer coalitia extremei drepte cu populistii din M5S
Foto: Arhiva Pixabay

Matteo Salvini, ministrul de Interne al Italiei si liderul unuia dintre cele doua partide care formeaza coalitia de guvernare, a cerut alegeri anticipate, aruncand in aer coalitia de extrema dreapta si populista aflata la putere de 14 luni, iar Italia in incertitudine.

Anuntul brutal al liderului extremei drepte l-a luat prin surprindere pe deja fostul sau aliat Luigi Di Maio, liderul Miscarii Cinci Stele (M5S, antisistem), relateaza AFP.

"Sa mergem imediat in Parlament, pentru a lua act ca nu mai exista o majoritate (...) si sa le redam rapid cuvantul alegatorilor", a cerut Matteo Salvini joi seara intr-un comunicat.

Dupa aceea, practic el si-a lansat campania electorala intr-un miting la Pescara (centru).

"Ni se spune ca nu putem reduce impozitele. Vom dovedi, daca ne dati forta sa o facem, ca este posibil sa reducem impozitele muncitorilor italieni", a tunat el in fata simpatizantilor sai.

Aceasta decizie neasteptata a lui Matteo Salvini a provocat furia sefului Guvernului Giuseppe Conte si a celuilalt vicepremier, Luigi Di Maio.

Conte a apreciat ca Matteo Salvini trebuie "sa explice si sa justifice" in fata poporului italian decizia de a pune capat unei coalitii de extrema dreapta si populiste aflata la putere, avand in vedere faptul ca Liga practic a obtinut tot ceea ce voia.

Di Maio l-a acuzat, la randul sau, pe Salvini ca neglijeaza interesele tarii, din cauza sondajelor care-i sunt favorabile.

Criza din coalitie a fost declansata de ultimul vot din sesiunea parlamentara, miercuri, cu privire la linia feroviara de mare viteza (TGV) Lyon-Torino.

M5S s-a trezit votand singura in favoarea unei motiuni impotriva legaturii franco-italiene de mare viteza, in timp ce Liga a sustinut doua motiuni ale opozitiei in favoarea proiectului.

Alegeri in octombrie?

Potrivit presei italiene, Liga vrea ca alegeri legislative sa aiba loc in a doua jumatate a lui octombrie si evoca duminicile - 13, 20 si 27.

Indiferent care va fi data, Liga intra in campanie de pe o pozitie de forta, in contextul in care este creditata in sondaje cu 36-38% din intentiile de vot, eventual un scor si mai mare, care-i permite sa guverneze aproape singura sau cu sprijinul pe care deja il are al Partidului Fratelli d'Italia (post-fascist).

M5S este creditata in schimb cu 17% din intentiile de vot.

Marea necunoscuta ramane reactia sefului statului Sergio Mattarella, singurul care poate dizolva Parlamentul, in urma consultarii cu presedintii celor doua ...citeste mai departe despre "Criza in Italia: Salvini arunca in aer coalitia extremei drepte cu populistii din M5S" pe Ziare.com

#coalitie guvernare Italia Salvini, #alegeri anticipate Italia , #Stiri International