Criza Iran-Arabia Saudita, cea mai periculoasa din ultimele decenii

Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 13:48
1317 citiri

Relatiile dintre Iran si Arabia Saudita au ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani. Tensiunile sunt in crestere accelerata dupa executia clericului saudit siit Nimr al-Nimr, incendierea ambasadei saudite la Teheran si expulzarea diplomatilor iranieni.

Kristian Coates Ulrichsen, cercetator pe Orientul Mijlociu la Universitatea Rice si expert Chatham House, scrie, intr-o ampla analiza pentru BBC, ca lupta dintre cele doua tari pentru influenta politica si religioasa are implicatii geopolitice, ce se extind dincolo de Golf si cuprind toate zonele majore de conflict din Orientul Mijlociu.

Cel mai grav este insa ca aceasta criza blocheaza sansa unei rezolvari diplomatice a crizelor din Siria si Yemen, tocmai in momentul in care se crease in comunitatea internationala un curent favorabil unei solutii.

Blocajul actual este la fel de periculos ca si criza din anii '80, cand relatiile dintre cele doua state au fost suspendate in perioada 1988 - 1991, la finalul unui deceniu ...citeste mai departe despre "Criza Iran-Arabia Saudita, cea mai periculoasa din ultimele decenii" pe Ziare.com

#relatii Iran Arabia Saudita, #criza Iran Arabia Saudita , #Stiri International