Cu Brexit la orizont, UE si-a inaugurat un muzeu despre istoria ei (Foto)

Vineri, 05 Mai 2017, ora 09:05
1870 citiri
Cu Brexit la orizont, UE si-a inaugurat un muzeu despre istoria ei (Foto)
Foto: Facebook/Antonio Tajani

Uniunea Europeana a inaugurat, la Bruxelles, "Casa Istoriei Europene", un muzeu dedicat trecutului ei, dar care profileaza si viitorul prin integrarea votului privind Brexit-ul in parcursul vizitatorului.

Muzeul, creat la initiativa Parlamentului European, a costat 55 de milioane de euro si prezinta integrarea europeana dintr-o perspectiva cronologica si transnationala.

Expozitiile permanente ilustreaza cele doua razboaie mondiale, Holocaustul, Razboiul Rece si constructia blocului comunitar, de la inceputurile acestui proces si pana la actuala Uniune Europeana, relateaza AFP.

Prezent joi la inaugurare, presedintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani, a declarat ca muzeul nu este un instrument de propaganda pentru cele 28 de state membre, in curand 27. "Aici nu exista o linie anume de urmat. Avem numeroase mesaje diferite, istoria noastra si mostenirea noastra sunt aici, la fel ca si problemele si dezastrele noastre", a explicat el la conferinta de presa.

"Studiind insa trecutul, putem avea un viitor mai bun", a apreciat presedintele PE.

La randul sau, presedintele Consiliului Director al muzeului, Hans-Gert Pottering, fost presedinte al PE, a subliniat ca expozitia evidentiaza valorile europene intr-un moment in care populismul si instabilitatea in crestere le pun sub semnul intrebarii.

"In politica si in special in Uniunea Europeana, totul este in pericol. Iar daca nu aparam Uniunea Europeana, viitorul ei ar putea fi foarte dificil", a atentionat Hans-Gert Pottering.

La finalul parcursului expozitiei sunt prezentate bannere ale taberelor "Leave" si "Remain", care s-au confruntat in campania premergatoare referendumului ce a decis pe 23 iunie 2016 iesirea Marii Britanii din UE, bannere ce incadreaza un buletin de vot.

Decizia de a include si Brexit-ul in expozitie a fost luata de personalul muzeului fara vreo influenta din exterior, fapt "ce arata ca echipa este total independenta", a mai spus Pottering. Totusi, el l-a calificat pe fostul premier britanic, David Cameron, care a avut initiativa referendumului, drept "un individ foarte tragic" pentru "ceea ce a facut Europei si mai ales propriei sale tari".

Exponatele ce evoca Brexit-ul se regasesc la ultimul etaj al muzeului, nu departe de cele ale Premiului Nobel pentru Pace, primit de UE in anul 2012.

Pentru sediul acestui muzeu, care acopera o suprafata de circa 4.000 de metri patrati, a fost aleasa o cladire cu sapte etaje din zona parcului Leopold si care poarta ...citeste mai departe despre "Cu Brexit la orizont, UE si-a inaugurat un muzeu despre istoria ei (Foto)" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Uniunea Europeana muzeu, #muzeu istorie Uniunea Europeana , #Stiri International