Cum a ajuns o mica tara baltica destinatie de top pentru oficialii americani? Vladimir Putin e raspunsul

Duminica, 30 Iulie 2017, ora 18:50
1058 citiri
Cum a ajuns o mica tara baltica destinatie de top pentru oficialii americani? Vladimir Putin e raspunsul
Foto: Arhiva Ziare.com

Estonia nu este tocmai o destinatie turistica de top pentru americani, dar, cu toate acestea, numerosi oficiali importanti de la Washington s-au perindat in ultima vreme prin aceasta mica tara baltica.

Vizita de duminica a vicepresedintelui american Mike Pence este cea mai recenta din acest lung sir de vizite oficiale, scrie Politico.

Senatorii John McCain si Lamar Alexander, generalul american Curtis Scaparrotti, care este comandantul fortelor din Europa ale Aliantei Nord-Atlantice, si Paul Ryan, presedintele Camerei Reprezentantilor, au vizitat Estonia in ultimele luni.

Chiar si fostul presedinte american Barack Obama a tinut in 2014 un discurs in capitala estoniana, Tallinn.

De ce atata agitatie in jurul unei tari cu doar 1,3 milioane de locuitori? Raspunsul este presedintele rus Vladimir Putin, potrivit sursei citate.

Vecina cu Rusia, Estonia este vazuta de strategi ca o posibila tinta a agresiunii Moscovei. Un studiu recent a aratat ca un atac rus surpriza ar putea lovi Tallinnul intr-un interval de 36-60 de ore.

Tensiunile sunt si mai ridicate in contextul planurilor Rusiei de a simula o invazie NATO in regiunea baltica in aceasta toamna.

Astfel de ingrijorari vor domina discutiile din timpul vizitei lui Pence, potrivit unui oficial al administratiei americane. Pence se va intalni cu premierul estonian Juri Ratas si va tine un discurs la sediul Fortelor estoniene de aparare.

"Discursul vicepresedintelui va sublinia angajamentul administratiei fata de NATO, inclusiv articolul 5", a spus oficialul.

Multi estonieni cred ca singurul lucru care il tine pe Putin la distanta este Articolul 5, care prevede ca fiecare stat al Aliantei sa ajute orice alt stat membru in cazul unui atac. Presedintele Donald Trump, care a avut in trecut o pozitie mai ambigua fata de acest articol, a confirmat recent angajamentul SUA a apara celelalte state membre NATO.

Un reporter din Romania a reusit ce n-au putut toti liderii NATO (Video)

Estonia, o democratie est-europeana aliata cu Occidentul, a devenit un puternic simbol al Aliantei Nord-Atlantice, oferindu-le liniste si celorlalti vecini ai sai care se tem de Rusia.

O campanie intensa pentru a castiga interesul Washingtonului

Pozitia de astazi a Estoniei este insa si rezultatul actiunilor sustinute ale oficialior estonieni de a crea o sfera de influenta la Washington. Ministrii estonieni de Aparare si de Externe au efectuat vizite oficiale in SUA in acest an, liderii estonieni sunt pri ...citeste mai departe despre "Cum a ajuns o mica tara baltica destinatie de top pentru oficialii americani? Vladimir Putin e raspunsul" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Estonia vizite oficiali SUA, #Mike Pence vizita Estonia, #Estonia NATO , #Stiri International