Cum a ajuns o tara atat de mare si bogata ca Iranul sa aiba zeci de milioane de saraci, care acum nu mai pot si ies in strada

Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 21:30
1096 citiri

Protestele din Iran sunt rezultatul unui cumul de probleme nerezolvate. Indiferent cum se vor sfarsi ele, nemultumirile cresc in tara. Oamenii isi doresc schimbarea.

De cel putin doi ani, numerosi experti din Iran avertizeaza ca acumularea de probleme economice, sociale si politice ar putea culmina cu o razmerita. Acum previziunile alarmiste s-au indeplinit. Presiunea complexelor probleme i-a scos pe oameni in strada.

Urmarile a patru decenii de "Republica Islamica" sunt urmatoarele: mai bine de 40 la suta din locuitori traiesc sub limita relativa a saraciei. In unele regiuni rurale saracii reprezinta chiar 60 pana la 70 la suta din populatie.

Exista cel putin 11 milioane de oameni care traiesc in adaposturi improvizate la periferia marilor orase.

Mai bine de un sfert din cei aflati in cautarea unui loc de munca nu reusesc sa se angajeze nicaieri. Nici macar cei cu studii superioare.

Bogatia se iroseste

Nu trebuie uitat ca Iranul este o tara bogata. In timpul celor opt ani de mandat ai presedintelui Mahmoud Ahmadinejad (2005-2013), tara a acumulat aproape 700 de miliarde de dolari din exportul de petrol. Dar acesti bani nu au fost folositi pentru combaterea saraciei si reducerea somajului.

O mare parte din aceste fonduri a fost investita in institutii religioase si ideologice, apropiate de conducerea de stat sau care sprijina sistemul la putere.

Sume astronomice s-au investit de asemenea in programul atomic si de rachete. Alte miliarde au fost cheltuite pentru a-l sprijini pe presedintele Siriei, Bashar al Assad.

Sume asemanatoare s-au alocat militiilor siite Hezbollah, Libanului, unitatilor de mobilizare a populatiei siite din Irak si rebelilor Huthi din Yemen.

Concomitent, zeci de mii de proiecte de dezvoltare din Iran au inceput sa dea rateuri din cauza lipsei banilor. Daca numai o particica din fondurile cheltuite in strainatate ar fi fost alocata acestor proiecte, multi tineri someri iranieni ar fi avut astazi de lucru.

Rohani dezamageste

In timpul alegerilor prezidentiale din 2013, la apogeul crizei nucleare, Rohani si-a facut campanie cu urmatoarea deviza: "Centrifugele sa se invarta, dar si roata vietii sa se invarta." El a promis sa rezolve atat criza nucleara, cat si problemele cotidiene ale oamenilor.

Rohani a reusit sa rezolve rezonabil criza atomica. Dar dificultatile economice si existentiale ale oamenilor nu au fost ameliorate notabil.

Motivele sunt variate: economia iraniana de stat este ineficienta ...citeste mai departe despre "Cum a ajuns o tara atat de mare si bogata ca Iranul sa aiba zeci de milioane de saraci, care acum nu mai pot si ies in strada" pe Ziare.com

#proteste Iran, #economie iran, #analiza Iran proteste , #Stiri International