Cum a ajuns Trump sa ia o decizie radicala care a pus pe jar Orientul Mijlociu si de ce nu se teme de o revolta araba

Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 21:20
801 citiri
Cum a ajuns Trump sa ia o decizie radicala care a pus pe jar Orientul Mijlociu si de ce nu se teme de o revolta araba
Foto: Facebook/ Donald J. Trump

Deliberand in liniste asupra recunoasterii Ierusalimului drept capitala Israelului si mutarea Ambasadei SUA din Tel Aviv in Ierusalim, presedintele Donald Trump si echipa sa specializata pe Orientul Mijlociu au ajuns la concluzia ca Autoritatea Palestiniana are prea mare nevoie de SUA ca sa reactioneze.

Americanii sunt convinsi ca planul lor de a "resuscita" negocierile de pace poate supravietui in fata unei "explozii temporare de furie" din partea arabilor.

Oficiali de la Casa Alba au declarat pentru publicatia Jerusalem Post ca decizia lui Trump a fost luata separat fata de efortul de a reporni discutii directe de pace intre israelieni si palestinieni, conduse de Jared Kushner, ginerele lui Trump, si Jason Greenblatt, reprezentant special pentru negocieri internationale.

Ambii au avut roluri consultative in dezbaterea despre Ierusalim, alaturi de Consiliul de Securitate Nationala al presedintelui si consilierii sai politici.

Decizie exclusiva a lui Trump

Decizia radicala de miercuri (de a recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului - n.red.) a fost luata exclusiv de Trump.

"Nu a fost ceva programat", a spus un oficial de la Casa Alba. "A fost o decizie separata de procesul de pace. Dar, dupa cum ati putut vedea din discursul presedintelui, ne angajam complet".

Oficiali din Administratia Trump au mai declarat pentru publicatia citata ca iau in serios ingrijorarile exprimate de palestinieni si arabi si inteleg reactiile aparute in urma discursului sustiunut de presedintele SUA.

Totusi, ei spera ca furia va trece si se asteapta ca Ramallah sa isi dea seama ca asta este singura sansa a palestinienilor de a obtine suveranitate - cu ajutorul Washington-ului.

Americanii cred ca marile state arabe nu mai pun mare pret pe problemele palestinienilor, asa ca decizia de acum nu va afecta relatiile bilaterale.

In plus, oficialii americani sunt de parere ca influenta pe care o au SUA asupra aliatilor arabi - care solicita ajutor pentru a face fata Iranului - va mentine procesul de pace pe linia de plutire.

De asemenea, oficialii cred ca prezenta Israelului in Ierusalim este dreapta si justa, indiferent de statutul care ii va fi stabilit in urma negocierilor.

"Stim ca va fi durere, dar pe termen scurt", a spus unul dintre oficiali. "Pe termen lung, aceasta masura va ajuta negocierile".

Discursul istoric sustinut de Trump a sfaramat cei 70 de ani de politica SUA asupra Ierusalimului - in conformitate cu standardele internation ...citeste mai departe despre "Cum a ajuns Trump sa ia o decizie radicala care a pus pe jar Orientul Mijlociu si de ce nu se teme de o revolta araba" pe Ziare.com

#Ierusalim capitala Israel, #Trump recunoaste Ierusalim capitala, #amabasada SUA in Israel mutare , #Stiri International