Cum a aparut terorismul islamist si de ce se tem americanii de musulmani?

Duminica, 19 Februarie 2017, ora 09:31
940 citiri

Temerile cetatenilor SUA privind terorismul islamist probabil au legatura cu politicile aplicate de Washington in ultimele decenii in Orientul Mijlociu, comenteaza The Intercept, enumerand atrocitati in conflicte militare, pozitionarea in conflictul israelo-palestinian si relatiile cu dictaturi.

Se acorda mare atentie opozitiei fata de ordonanta presedintelui Donald Trump prin care se interzic calatoriile in SUA ale cetatenilor din unele "state musulmane", reactiile fiind proteste sau blocaje judiciare. Insa sondajele de opinie au mesaje mult mai diverse, indicand majoritati la limita care se opun masurilor, dar si majoritati tot la limita care continua sa le sustina.

"Ceea ce ma surprinde la aceste sondaje nu este ca multi americani sunt de acord cu interdictiile, ci ca multi nu sunt de acord. (...) Tinand cont de ceea ce spun toti politicienii despre terorism, ordonanta presedintelui Donald Trump este perfect logica", scrie editorialistul Jon Schwarz, intr-un articol publicat in revista The Intercept intitulat "De ce se tem atat de multi americani de musulmani? Decenii de negare a rolului Americii pe plan mondial".

"Sa ne gandim in felul urmator: In anul 1991, in timpul Primului Razboi din Golf, Statele Unite au lansat doua bombe teleghidate cu laser asupra unui adapost antiaerian din Bagdad. Peste 400 de civili irakieni au murit incinerati. (...) Imaginati-va ca, imediat dupa bombardament, Saddam Hussein a rostit un discurs televizat in care intreba direct: 'De ce ne urasc?', fara a face vreo referire la faptul ca Irakul ocupase Kuwaitul. (...) Iar cei mai multi irakieni nici macar nu stiau ca tara lor invadase Kuwaitul, nici ca existau sanctiuni ONU, si nu ascultasera nici discursurile lui George H.W. Bush in care se explica de ce coalitia condusa de SUA ataca Irakul ca riposta", explica editorialistul The Intercept.

Intr-un interviu acordat in martie 2016, Donald Trump incerca sa explice ce se afla in spatele terorismului indreptat impotriva SUA. "Cred ca ne urasc. Exista o ura enorma, trebuie sa ajungem la radacinile ei". Intrebat de jurnalistul Anderson Cooper daca se refera "la islam", Trump a precizat: "Acest lucru va trebui sa il aflati dv. Veti primi un nou Pulitzer".

In discursul rostit la sediul CIA imediat dupa instalarea in functia de presedinte al SUA, Donald Trump a facut urmatorul comentariu: "Terorismul islamic radical. Este un lucru pe care nimeni nu il poate nici macar intelege".

Comisia care a analizat circumstantele ...citeste mai departe despre "Cum a aparut terorismul islamist si de ce se tem americanii de musulmani?" pe Ziare.com

#terorism islamist, #SUA decizii terorism islam, #americani frica musulmani , #Stiri International