Cum a transformat Erdogan Turcia in ultimii 10 ani si incotro vrea sa o duca

Duminica, 16 Aprilie 2017, ora 15:06
989 citiri

Sub conducerea presedintelui Recep Tayyip Erdogan, Turcia a traversat o perioada de schimbari radicale. Este in prezent o tara foarte diferita de cea din urma cu zece ani, iar votul de astazi va determina soarta sa pentru urmatorii cel putin zeci ani.

O crestere economica puternica a ajutat milioane de oameni sa scape de saracie, insa in ultimii ani tara a fost puternic marcata de o serie de atacuri teroriste si de o lovitura de stat esuata, care au atras o puternica actiune de reprimare a libertatilor civile, se arata intr-o analiza CNN.

Duminica, poporul turc voteaza, in cadrul unui referendum, o noua constitutie, care ar putea sa ii confere lui Erdogan puteri fara precedent.

Propunerile legislative supuse votului popular vizeaza in esenta tranzitia de la o republica parlamentara la una prezidentiala. Practic, pachetul de reforme format din 18 amendamente vizeaza consolidarea autoritatii a trei corpuri legislative intr-o singura ramura executiva, condusa de presedinte.

Daca reformele vor fi aprobate, acesta va putea numi ministri si judecatori fara aprobarea Parlamentului, va putea stabili bugetul de stat si va putea dizolva Parlamentul.

Citeste mai multe despre miza referendumului din Turcia: Ce inseamna DA la referendumul din Turcia? Erdogan devine SULTAN, ramane lider suprem pana in 2029

In prezent, rolul presedintelui este unul in mare parte simbolic in Turcia, insa Erdogan a rupt deja traditia, asumandu-si un rol categoric de conducere.

Recep Tayyip Erdogan a condus practic Turcia timp de mai bine de 13 ani. A fost numit prim-ministru in 2003, functie pe care si-a pastrat-o pana in 2014, cand a devenit presedinte.

"Erdogan are in mod clar aspecte carismatice - oameni care il iubesc foarte mult si oameni care il urasc cu intensitate. Rar intalnesti pe cineva care nu are sentimente puternice fata de el", spune Esra Ozyurek, presedintele Departamentului de Studii Turce Contemporane din cadrul London School of Economics.

Turcia a suferit schimbari extraordinare incepand cu iulie 2016, cand o lovitura de stat esuata a generat din partea autoritatilor repercusiuni care au atins aproape toate institutiile din viata publica, scrie sursa citata.

Potrivit presei oficiale din Turcia, 249 de oameni au fost ucis in timpul tentative de lovitura de stat. Desi miscarea a avut ca obiectiv rasturnarea lui Erdogan, acesta a numit-o "un dar de la Dumnezeu".

Guvernul a retinut zeci de mii de oponenti politici, precum si jurnalisti si membr ...citeste mai departe despre "Cum a transformat Erdogan Turcia in ultimii 10 ani si incotro vrea sa o duca" pe Ziare.com

#Recep Tayyip Erdogan, #referendum Turcia Erdogan , #Stiri International