Cum ne-am facut ca pierdem Agentia Europeana a Medicamentului

Sambata, 25 Noiembrie 2017, ora 14:34
1125 citiri
Cum ne-am facut ca pierdem Agentia Europeana a Medicamentului

Cei peste 500 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene sunt, fara nicio indoiala, cel mai bine guvernati oameni de pe planeta, beneficiind de competenta si permanenta conducere a unei tehnocratii dispusa in mai multe straturi: pe langa Comisia Europeana, Parlamentul European, Banca Centrala Europeana, Curtea de Justitie a Uniunii Europene, inca 45 de agentii se ocupa cu bunastarea si buna crestere a noastra.

1,36 miliarde de euro (aproape un procent din bugetul Uniunii pe 2016 sau 3,75 euro/locuitor) de la bugetul forului continental plus inca de doua ori pe atat din partea "beneficiarilor" (adica a celor reglementati, a industriei) hranesc anual cele 45 de agentii europene.

Agentiile respective sunt imprastiate pe tot teritoriul Uniunii, intr-o evidenta dorinta de a ajuta la formarea imaginii unei Europe solidare, in care toti au cate ceva de castigat. De la Lisabona (in Vest) pana la Talin, Riga si Vilnius (in Est), de la Stockholm (in Nord) pana la La Valleta (in Sudul Extrem al Uniunii), toata lumea gazduieste cate o agentie, primind astfel cate o felie din bugetul generos al Uniunii Europene.

Cele mai multe agentii (mai precis 9, adica o cincime din total) se afla, evident, in Belgia, la Bruxelles. Urmeaza Spania (!) cu 5 agentii (la Barcelona, Torregon, Alicante, Bilbao si Vigo), Franta cu 4 (2 la Paris, 1 la Angeres si 1 la Valenciennes), cate 2 in Germania (Koln si Frankfurt), Olanda (Haga), Grecia (Salonic si Heraklion), Portugalia (Lisabona), Ungaria (Budapesta), Marea Britanie (Londra), Italia (Torino si Parma) si cate una in Malta (La Valleta), Polonia (Varsovia), Cehia (Praga), Luxemburg, Danemarca (Copenhaga), Finlanda (Helsinki), Suedia (Stockholm), Slovenia (Liubliana), Lituania (Vilnius), Estonia (Talin), Letonia (Riga), Irlanda (Dublin) si Austria (Viena).

Statele care nu gazduiesc o agentie sunt Romania, Bulgaria, Croatia si Slovacia, adica ultimele intrate in clubul continental.

Cele mai mari bugete (ultimele date disponibile pe site-ul Comisiei Europene sunt din 2015) le au, bineinteles, doua dintre agentiile din Bruxelles: S2RJU (SHIFT2RAIL JOINT UNDERTAKING- agentia pentru cercetare si inovatie in domeniul feroviar), cu 920 milioane euro (un sfert din totalul bugetelor acetor agentii) si ECSELJU (ELECTRONIC COMPONENTS AND SYSTEMS FOR EUROPEAN LEADERSHIP JOINT UNDERTAKING- agentia pentru finantarea proiectelor de cercetare- dezvoltare pentru componente si sisteme electronice), cu 666 milioane euro (cam a sasea parte d ...citeste mai departe despre "Cum ne-am facut ca pierdem Agentia Europeana a Medicamentului" pe Ziare.com

#Romania pierdut Agentia Europeana Medicamentului , #Stiri International