Cum poate o tara sa reziste razboiului informational dus de Rusia in toata lumea. Lectia Finlandei

Duminica, 05 Martie 2017, ora 11:30
1137 citiri
Cum poate o tara sa reziste razboiului informational dus de Rusia in toata lumea. Lectia Finlandei
Foto: Arhiva Ziare.com

Odata cu alegerile care vin in acest an in Franta, Germania, Olanda, Cehia si, probabil, Italia, serviciile de informatii europene au dat alarma cu privire la tentativele Rusiei de a influenta rezultatul dezinformand, asa cum a fost cazul la scrutinul prezidential din America.

Armele acestui razboi informational pot varia de la lansarea unor stiri false pana la teorii ale conspiratiei despre probleme deja existente, menite sa submineze increderea oamenilor in guverne si institutii, transmis jurnalistii de la Forein Policy intr-o analiza despre cum reusesc finlandezii sa faca fata acestui razboi.

In tarile baltice si in fosta Uniune Sovietica, dezinformarea rusa a sporit panica si a ingenuncheat guvernele locale, ceea ce a dat un impuls obiectivelor Kremlinului in regiune.

Dar, in fata acestei presiuni, unul dintre vecinii Rusiei a fost neobisnuit de rezistent la razboiul informational purtat de Moscova in intreaga Europa, si anume Finlanda.

Vezi si Noi dezvaluiri din armata de postaci a lui Putin - Ce face si cat castiga un "trol" care lucreaza pentru Kremlin

Ca si in alte tari de la Marea Baltica sau din Europa de Est, in Finlanda a crescut simtitor numarul stirilor false si de propaganda, care pot fi legate de Rusia. Aceste atacuri cu informatii false au avut rolul de a submina Guvernul, mai exact de a distruge increderea oamenilor in guvernanti.

Dar, spre deosebire de vecinii sai, Helsinki crede ca detine cheia pentru a rezista oricarui astfel de atac menit sa scada increderea omenilor in Guvern.

Oficialii finlandezi cred ca sistemul puternic de educatie, istoria indelungata de a mentine un echilibru in relatia cu Rusia, precum si o strategie guvernamantala cuprinzatoare ii ajuta sa lupte cu propaganda coordonata si cu dezinformarea.

Jed Willard, directorul Centrului Franklin Delano Roosevelt de la Harvard, spune ca cel mai bun mod de a lupta cu astfel de atacuri informationale este sa ai propria varianta a evenimentului si sa insisti cu ea, nu sa incerci sa corectezi stirile false.

Willard, care in prezent lucreaza pentru guvernul suedez, a fost angajat de finlandezi sa ii ajute sa dezvolte un program prin care sa inteleaga si sa identifice informatiile false care ajung in mediul online.

In 2015, presedintele finlandez, Sauli Niinisto, a facut primul pas in acest sens, el recunoscand ca razboiul informational este real in Finlanda si ca este de datoria fiecarui cetatean sa il combata.

In ianuarie 2016, premierul a inscr ...citeste mai departe despre "Cum poate o tara sa reziste razboiului informational dus de Rusia in toata lumea. Lectia Finlandei" pe Ziare.com

#Finlanda stiri false, #Finlanda razboi informational , #Stiri International