Cum poate Romania sa intareasca NATO si UE

Duminica, 12 Noiembrie 2017, ora 17:51
1132 citiri
Cum poate Romania sa intareasca NATO si UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Actiunile Rusiei din Crimeea si din sud-estul Ucrainei au motivat NATO sa intareasca solidaritatea in cadrul aliantei si capacitatile militare ale acesteia.

De asemenea, aceste actiuni au determinat Rusia si Polonia sa incerce sa-si redefineasca pozitiile atat in cadrul NATO, cat si in interiorul Uniunii Europene, se arata intr-un amplu articol al Foreign Affairs, cu titlul "Cum pot Romania si Polonia sa intareasca NATO si UE".

Pana de curand, Bucurestiul si Varsovia nu au avut prea multe oportunitati sa se distinga in cadrul NATO. Insa, cu Romania avand granita comuna cu Ucraina, iar Polonia cu Rusia, cele doua tari au conceput doua noi scheme de colaborare care sa le intareasca pozitia in cadrul NATO si UE - Formatul Bucuresti (B9) si Initiativa celor Trei Mari (3SI), Baltica, Adriatica si Neagra.

Formatul Bucuresti

In ce priveste B9, sursa citata noteaza ca este o initiativa putin cunoscuta de cooperare in randul noilor state membre NATO. A fost propus de presedintele Klaus Iohannis si de omologul sau polonez, Andrzej Duda, in timpul summit-ului statelor central si est europene, din noiembrie 2015, de la Bucuresti.

Ca parte a acestei initiative, cele doua tari impreuna cu Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia si Ungaria au convenit sa dezvolte un grup regional de cooperare pentru sustinerea obiectivelor NATO ce vizeaza imbunatatirea securitatii si stabilitatii intre Marile Baltica si Neagra.

Tarile din B9 fac parte, alaturi de Austria, Croatia si Slovenia, din Initiativa celor Trei Mari. Formatul Bucuresti s-a bucurat, in urma cu un an, de prezenta lui Rose Gottemoeller, vicesecretar general al NATO, aflata atunci in prima vizita oficiala intr-un stat aliat.

Contraste intre Bucuresti si Varsovia

In ce priveste Polonia, cu toate ca populatia sa este puternic proeuropeana, guvernul sau ultraconservator are o preferinta pentru legaturile cu Washingtonul, fata de cele cu Bruxellesul. Varsovia s-a contrazis cu UE pe cateva subiecte cheie, precum distributia refugiatilor in Europa si independenta tribunelelor poloneze, a presei si a ONG-urilor.

Spre deosebire, Bucurestiul este un puternic sustinator al UE si al NATO si are o politica externa proeuropeana, in linie cu preferintele populatiei Romaniei. Un sondaj din luna trecuta arata ca 61 la suta dintre romani cred ca tara a beneficiat de pe urma apartenentei la UE.

Atfel, Bucurestiul considera ca B9 si 3SI sunt instrumente de imbunatatire a legaturilor UE-NATO si ...citeste mai departe despre "Cum poate Romania sa intareasca NATO si UE" pe Ziare.com

#Romania NATO B9, #Romania Formatul Bucuresti, #Initiativa celor Trei Mari , #Stiri International