Cum vor fi afectate Romania si Uniunea Europeana de un presedinte Macron

Marti, 25 Aprilie 2017, ora 07:33
2459 citiri

Emmanuel Macron, 39 de ani, favoritul principal la castigarea fotoliului de presedinte al Frantei, este casatorit cu fosta lui profesoara mai in varsta decat el cu 25 de ani.

O astfel de pereche, in Romania, ar fi cazut prada barfelor, dar nu a fost cazul in Franta, o tara care n-a facut o obsesie din familia traditionala.

Emmanuel Macron, un european convins, un critic al lui Vladimir Putin, a castigat primul tur de scrutin cu aproape un sfert din voturile alegatorilor.

"Poporul francez a decis sa-mi ofere primul loc in turul intai al alegerilor. Sunt constient de onoarea si responsabilitatea care au fost asezate pe umerii mei", a declarat Macron in fata sustinatorilor, imediat dupa anuntarea rezultatelor.

In turul doi, sondajele de opinie il dau castigator detasat in fata lui Marine Le Pen, conducatoarea Frontului National, cu 62% din optiunile de vot.

Stop populismului

Dar ce inseamna aceasta posibila victorie a unui independent pentru Uniunea Europeana, dar si pentru Romania?

Majoritatea alegatorilor francezi, prin votul lor, spun stop populismului. Dupa Austria si Olanda, Franta e cel de-al treilea stat occidental in care liderii populisti pierd alegerile, desi in urma cu mai putin de un an, acestia erau mari favoriti.

Marine Le Pen voteaza si se califica in finala, dar are putine sanse sa ajunga presedintele Frantei - Foto:Hepta.ro

O astfel de schimbare poate fi explicata ca o reactie la Brexit si la alegerea lui Trump ca presedinte al SUA. E o miscare de solidaritate in interiorul Uniunii, care incearca sa reziste asaltului populist, dar si in fata noului tip de conflict administrat de Vladimir Putin, care are drept scop slabirea si distrugerea democratiilor occidentale.

Noii lideri sunt, atat in Franta cat si in Austria, politicieni independenti care s-au remarcat intr-un anumit domeniu. Acest fapt arata ca sistemul politic traditional trece printr-o criza profunda.

In Franta, reprezentantii celor doua partide traditionale, de stanga sau de dreapta, n-au ajuns in finala. Alegatorii semnaleaza nevoia unei reforme politice la nivelul sistemului liberal, dar, in acelasi timp, resping populismul.

Partea buna a Brexit-ului

O alta caracteristica importanta e data de prezenta mare la vot in toate tarile occidentale care au avut alegeri dupa Brexit. Se poate spune ca opinia publica este extrem de atenta si avizata.

Dezvoltarea fara precedent a retelelor sociale, cresterea vitezei de comunicare a ridicat nivelul d ...citeste mai departe despre "Cum vor fi afectate Romania si Uniunea Europeana de un presedinte Macron" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Macron presedinte Franta, #Macron sotie batrina, #Macron alegeri turul doi , #Stiri International