Daca razboiul nu e o varianta, ce urmaresc, de fapt, Trump si Kim-Jong-un?

Sambata, 12 August 2017, ora 10:00
1069 citiri

O tara cu peste 25 de milioane de locuitori este tinuta prizoniera de un dictator care se joaca de-a razboiul nuclear.

Kim-Jong-un se afla in fata unei decizii radicale. Isi va tempera politica agresiva si va renunta la testele nucleare in urma noilor sanctiuni impuse de ONU sau va continua sa ameninte cu declansarea unui conflict nuclear?

De cealalta parte, strategia SUA in ce priveste amenintarea Coreei de Nord a fost dezvoltata pe parcursul a mai multor decenii, iar in ultimii ani, de la inceperea seriei de teste cu rachete cu incarcatura nucleara, mai precis din 2016, Statele Unite si aliatii sai au o retorica noua, cu scopul de a controla situatia.

Optiunile nu sunt foarte multe, iar presedintele Donald Trump are la indemana patru posibile solutii:

1. Sa continue pe aceeasi linie ca si pana acum, cu un discurs politic mai pasnic sau mai dur, dar fara ca acesta sa fie urmat de actiuni militare.

2. O alta strategie ar fi aceea de a crea noi sanctiuni si mai drastice impotriva Coreei de Nord. Asta ar insemna posibila infometare a populatiei locale, fara a putea fi calculate consecintele asupra regimului dictatorial al lui Kim-Jong-un si nici eventualele reactii ale acestuia.

3. O ofensiva diplomatica, astfel incat, prin intermediul Chinei, Kim-Jong-un sa fie adus la masa tratativelor, dar, pentru ca acest fapt sa se intample, Trump trebuie sa ofere ceva la schimb atat Chinei, dar si regimului de la Phenian. Asta poate insemna o pierdere a influentei in Marea Chinei, amplificand pericolul de destabilizare a Coreei de Sud si Japoniei.

4. Ultima optiune este cea a razboiului cu consecinte greu de controlat. Multi experti afirma ca un conflict armat are un mare potential de raspandire in zona.

Sistemul de aparare TAAD care, in caz de conflict, trebuie sa intercepteze rachetele balistice nord-coreene - Foto: Hepta.ro

Donald Trump, dupa amenintarile destul de neobisnuite pentru un presedinte al SUA cu "foc si furie", a revenit, spunand ca acestea n-au fost "suficient de dure". Mai mult, apoi a anuntat ca armele americanilor sunt incarcate si l-a amenintat direct pe Kim Jong-un ca nu va scapa nepedepsit pentru actiunile ostile la adresa SUA.

"Retorica lui Donald Trump in legatura cu Coreea de Nord a atins un nivel care i-a alarmat pe aliatii SUA din Asia, dar si pe multi americani de acasa. Investitorii au dat semne de nervozitate din cauza tensiunii in crestere. Joi a fost ziua cu cel mai mare declin al indicelui bursier Standar ...citeste mai departe despre "Daca razboiul nu e o varianta, ce urmaresc, de fapt, Trump si Kim-Jong-un?" pe Ziare.com

#Kim Jong un Coreea Nord razboi, #Trump amenintare Coreea Nord, #razboi nuclear Coreea Nord SUA , #Stiri International