Daramati acest zid! Cum a ucis Donald Trump speranta lui Ronald Reagan

Marti, 13 Iunie 2017, ora 07:00
1106 citiri

"Daca vreti pace, daca vreti prosperitate pentru Uniunea Sovietica si pentru Europa de Est, daca vreti liberalizare, veniti aici la aceasta poarta. Domnule Gorbaciov, deschideti aceasta poarta. Domnule Gorbaciov, daramati acest zid!"

Acesta este mesajul transmis de fostul presedinte american Ronald Reagan - republican si el - in urma cu 30 de ani, pe 12 iunie 1987.

Liderul de atunci al Statelor Unite a sustinut discursul in Berlinul de Vest, in fata Zidului Berlinului, cu ceva mai mult de doi ani inainte de daramarea sa.

La 30 de ani diferenta, un nou presedinte republican se confrunta cu un zid, insa de data aceasta de partea cealalta a sa si a istoriei.

Intr-un articol pentru Newsweek, refugiatul sovietic Alexander Nazaryan, acum jurnalist, noteaza ca America "nu mai este unita", iar despre Trump sustine ca "a ucis speranta lui Ronald Reagan".

Autorul incepe articolul relatand cum mama sa i-a spus ca discursul din urma cu 30 de ani a fost "urias": "Nu am fi ajuns aici fara Reagan".

Nazaryan si familia lui au ajuns in Statele Unite in 1989, atunci cand Zidul Berlinului a cazut in sfarsit, desi, sustine acesta, "este o chestiune de dezbatut cat a avut de-a face cu asta Mihail Gorbaciov, care este tinta discursului lui Reagan".

"Pentru cei mai multi americani de origine rusa, nu exista nicio dezbatere: Reagan a fost mare, iar America este mare", mai spune autorul.

Zidul lui Trump si SUA care isi intorc spatele lumii

In urma cu 30 de ani, Reagan transmitea, in acel discurs, ca "libertatea si securitatea merg mana in mana, avansul liberatii umane poate doar intari cauza pacii mondiale".

Aniversarea celor trei decenii de la acel moment are loc in timpul presedintelui Donald Trump, ceea ce pare a fi, potrivit autorului, "tipul de ironie cruda la care istoria este experta".

"Interdictia impusa musulmanilor a fost ucisa de propriile sale mesaje de pe Twitter, in timp ce zidul de la granita cu Mexicul a fost totdeauna mai degraba o metafora decat o actualitate.

Metafora pentru ce? O America inchisa care intoarce oamenii (din drum - n.red.) si care isi intoarce fata de la lume. Retragerea din Acordul de la Paris privind schimbarile climatice nu a fost doar un atac la realizarile fostului presedinte Barack Obama, ci si la convingerea lui Reagan ca Statele Unite trebuie sa conduca lumea prin forta morala.

Trump instaleaza un gard, inchide jaluzelele si incuie usa. 'Atentie, caine rau!' scrie pe un semn si 'Trecerea interzisa' pe ...citeste mai departe despre "Daramati acest zid! Cum a ucis Donald Trump speranta lui Ronald Reagan" pe Ziare.com

#Donald Trump Reagan Zidul Berlinului, #Reagan daramati acest zid, #Trump zid Mexic, #Trump imigranti , #Stiri International