De ce este Rusia o tinta pentru atacuri teroriste

Marti, 04 Aprilie 2017, ora 11:51
897 citiri

Dupa ce Moscova a fost zguduita de numeroase atentate in ultimii 15 ani, soldate cu sute de morti si alte sute de raniti, joi a venit randul celui de-al doilea oras ca marime al Rusiei, Sankt Petersburg, unde a avut loc o explozie la metrou. Totusi, de ce este Rusia vizata de aceste atacuri?

Intr-o analiza a acestui fenomen, CNN incearca sa explice care sunt cauzele pentru care Rusia este una dintre tintele teroristilor.

Sursa citata aminteste ca, atunci cand presedintele rus Vladimir Putin a ordonat pentru prima oara un atac aerian in Siria, la sfarsitul anului 2015, misiunea sa a fost clara: sa ucida teroristii care locuiesc in acea tara, inainte ca acestia sa ucida oameni din Rusia.

Unul dintre principalele motive de ingrijorare este ca mii de oameni din Federatia Rusa, in mare parte din regiunea Caucazului, au calatorit in Siria pentru a se alatura gruparilor islamiste. Multi au reputatia de a fi luptatori capabili si inversunati.

Guvernul rus, asemenea celor din Franta, Belgia si Marea Britanie, s-a temut ca propriii cetateni s-ar putea intoarce pentru a provoca haos, dupa ce se vor pregati in Siria.

Implicarea Rusiei in razboiul din Siria

In timp ce rolul Rusiei in razboiul civil din aceasta tara a fost interpretat de unii din Occident drept o miscare cinica si interesata de a sustine regimul lui Assad, poporului rus i s-a spus ca este o operatiune de contraterorism necesara.

Unii analisti cred ca, in timp ce activitatea Rusiei in Siria a dus la uciderea multor potentiali teroristi, se poate sa fi motivat multi alti teroristi sa riposteze si sa loveasca Rusia.

Sursa citata aminteste de prabusirea unui avion rusesc in Egipt, in octombrie 2015. Atunci au murit 224 de persoane, iar Statul Islamic a revendicat amplasarea unei bombe la bord.

Atacuri si in zona Caucazului

Insa legaturile cu Siria nu reprezinta singura ingrijorare a Rusiei in legatura cu terorismul. O insurgenta separatista islamista, care a ars mocnit mult timp in nordul regiunii Caucazului, s-a dovedit de mai multe ori capabila sa puna in scena operatiuni devastatoare de amploare.

Lumea a fost socata de evenimente precum luarea de ostatici de la teatru, in Moscova, din anul 2002, de atacurile repetate de la metroul moscovit din anii 2004 si 2010, dar si de cel de la aeroportul Domodedovo, din anul 2011.

Dar nu doar capitala rusa a fost vizata, ci si Beslan, oras din regiuna caucaziana Osetia de Nord, unde in 2004 a avut loc o alta luare de ostatici, la ...citeste mai departe despre "De ce este Rusia o tinta pentru atacuri teroriste" pe Ziare.com

#Rusia tinta atacuri teroriste, #atac terorist metrou Sankt Petersburg, #explozie metrou Sankt Petersburg , #Stiri International