De ce favoritul Frantei ar putea fi o veste foarte proasta pentru Londra

Luni, 24 Aprilie 2017, ora 11:24
3771 citiri
De ce favoritul Frantei ar putea fi o veste foarte proasta pentru Londra
Foto: Facebook/Emmanuel Macron

Emmanuel Macron, primul clasat si favoritul pentru turul doi al prezidentialelor din Franta, poate fi o veste proasta pentru Marea Britanie, avand in vedere ca a spus despre decizia UK de a parasi UE ca e o "crima" si probabil va duce o politica dura de negociere cu Londra.

O analiza The Guardian scoate in evidenta ca fostul ministru al Economiei, devenit favorit sa ii urmeze lui Francois Hollande la Palatul Elysee, a fost pana acum un critic deschis al deciziei Regatului Unit de a parasi UE.

In manifestul sau de campanie, el a descris Brexit-ul ca fiind o "crima" care va duce Marea Britanie in stare de "servitute".

Centristul favorizeaza un Brexit dur care ar lasa Regatul Unit in afara pietei unice si a subliniat importanta "apararii integritatii" libertatii de miscare si comert din UE.

Negocierile ar fi, fara indoiala, mai dure cu presedintele Macron la masa, deoarece el a avertizat deja ca nu poate exista niciun compromis referitor la pozitia irevocabila a UE de a-si apara propriile interese.

Intr-un interviu acordat la scurt timp dupa ce si-a anuntat candidatura, el a spus ca decizia alegatorilor britanici de a parasi UE trebuie respectata, insa Marea Britanie nu ar trebui sa beneficieze de un tratament special.

"Sunt dedicat unei abordari stricte referitoare la Brexit: eu respect votul britanicilor, dar cel mai rau lucru ar fi un fel ca UE sa se arate slaba fata de ei (...) Nu vreau o abordare speciala, in care britanicii sa primeasca ce e mai bun din cele doua lumi. Asta ar fi un stimulent prea mare pentru ca altii sa paraseasca si sa omoare ideea europeana, care se bazeaza pe responsabilitati comune", a spus Macron in interviul pentru Bloomberg.

In timpul vizitei preelectorale din Marea Britanie, cand s-a intalnit cu premierul Theresa May in februarie, Macron a cam deranjat cu viziunea sa foarte stricta. Chiar de la resedinta lui May din Downing Street, Macron a spus ca vrea ca "bancile, talentele, cercetatorii, academicienii" sa se mute peste Canalul Manecii, dupa ce Marea Britanie paraseste UE.

Mai mult, el a spus ca pregateste o serie de initiative care sa atraga oameni talentati in cercetare si alte domenii, care lucreaza acum in UK sa vina in Franta.

"Cel mai bun acord comercial pentru Marea Britanie... se numeste aderarea la UE", a adaugat Macron in aceeasi vizita la Londra.

Citeste mai departe despre "De ce favoritul Frantei ar putea fi o veste foarte proasta pentru Londra" pe Ziare.com.

#Emmanuel Macron UK Brexit , #Stiri International