De ce nu a intervenit UE in disputa pe Catalonia

Luni, 30 Octombrie 2017, ora 19:42
1187 citiri
De ce nu a intervenit UE in disputa pe Catalonia
Foto: Arhiva Ziare.com

Ar fi putut UE sa medieze in conflictul dintre Barcelona si Madrid? Da, daca i s-ar fi permis. Dar acum e vorba despre viitor si nu exista alta optiune decat sprijinirea guvernului spaniol.

Pentru Uniunea Europeana nu se schimba practic nimic in urma declaratiei unilaterale de indepedenta a Parlamentului regional al Cataloniei.

Nu va exista o granita intre Spania sau Franta si Catalonia, nu va exista vama, nu va exista control al traficului rutier si feroviar, nu vor exista stavile in calea fluxului de marfuri si capital.

Din perspectiva UE, Catalonia ramane Spania si este astfel teritoriu al UE. Toti oamenii care traiesc in Catalonia pastreaza in continuare "cetatenia Uniunii", o garantie juridica privind dreptul la libera circulatie si protectie a drepturilor fundamentale in interiorul UE, aflata mai presus de legislatia nationala.

In cazul Cataloniei, UE este, aproape ca niciodata, clara si lipsita de echivoc.

Declaratia de independenta nu este conforma cu legea fundamentala a Spaniei. Guvernul regional catalan demis intre timp pericliteaza statul de drept in Spania. Comisia Europeana, Parlamentul European si toate cele 28 de state membre refuza sa recunoasca "Republica Catalonia".

Foarte corect, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca exista si asa destule fisuri in edificiul european. Cu 95 de state mici in UE, sistemul s-ar prabusi cu siguranta, a declarat politicianul luxemburghez, care provine el insusi dintr-un astfel de stat.

Uniunii nu i s-a cerut sa medieze

La intrebarea frecvent pusa, aceea daca UE n-ar fi trebuit sa medieze politic conflictul, intervenind din vreme, se poate raspunde, cu toate acestea, afirmativ.

Dar nu e de vina UE ca nu s-a ajuns la asta. Un mediator poate exista doar daca ambele parti au nevoie de el. Iar guvernul central spaniol nu voia un dialog cu ajutorul unui mediator.

Iar UE nu poate sili Spania sa accepte asa ceva. Poate ca Jean-Claude Juncker si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, ar fi trebuit sa ofere mai activ o astfel de mediere, dar pozitia clara si dura a Guvernului Rajoy de la Madrid nu le-a dat de ales.

Legile sunt interpretate la fel si la Madrid si la Bruxelles. Si tratatele europene, si dreptul international afirma ca integritatea statului membru Spania are prioritate. Iar dreptul regiunii Catalonia la independenta nu poate fi intemeiat pe dreptul international.

Dreptul la autodeterminare al unei regiuni nu include si dreptul la d ...citeste mai departe despre "De ce nu a intervenit UE in disputa pe Catalonia" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#UE Spania Catalonia , #Stiri International