De ce nu-l vor elimina americanii pe Assad si de ce macelul continua

Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 08:09
822 citiri
De ce nu-l vor elimina americanii pe Assad si de ce macelul continua

Bombardarea de catre Statele Unite a bazei militare siriene din care au pornit atacurile cu arme chimice asupra populatiei a fost vazuta de unii ca un punct de cotitura in conflictul din Siria.

Unii au sperat ca dictatorul Assad va fi inlaturat de americani sau cel putin "tocat" cu bombardamente pana isi schimba comportamentul (a se citi bombardarea civililor). Cei mai optimisti vad chiar o "luminita" spre terminarea acestui razboi sangeros, care a afectat milioane de oameni.

Altii se tem de un conflict SUA-Rusia, stiut fiind ca rusii sunt aliatii regimului de la Damasc.

In realitate, nu numai ca nu s-a schimbat nimic semnificativ dupa aceasta actiune americana, dar macelul din Siria va continua pentru mult timp.

De ce?

In primul rand ca SUA nu-si permit sa-l rastoarne pe Assad, nici macar sa-l slabeasca mult.

Asta ar insemna ca, in contrapartida, Rusia sa atace aliatii Americii din Siria, in primul rand Fortele Democratice Siriene, o alianta a militiilor kurde (care domina) si arabe. Nu mai vorbim de alte grupari "rebele" pe care America le sustine (destul de putin, e adevarat) in lupta cu Bashar al Assad.

Problema mai mare ar fi alta: Daca regimul sirian se prabuseste, locul ii va fi luat de adversari mult mai periculosi. Sau, si mai rau, de haos, pentru ca nu exista in acest moment o forta care sa ii poata lua locul lui Assad.

Exista Statul Islamic, adica cea mai periculoasa grupare terorista din lume, exista Frontul Nusra (ex-al Qaida), o colectie de grupari islamiste, cele mai multe aproape la fel de radicale precum cele mentionate si grupari mult prea slabe de rebeli "moderati".

In acest moment, principalul adversar al SUA in Orientul Mijlociu este Statul Islamic. Sa distrugi pe cineva care lupta impotriva acestei grupari (cum e regimul sirian) ar fi o prostie strategica pe care America nu are de gand sa o faca, asta in ciuda amatorismului presedintelui Donald Trump.

Care a fost, in conditiile astea, logica atacului american?

Este doar un mesaj care pe America si pe Donald Trump nu ii costa prea mult, ba e chiar util politic. Asta desi vine impotriva politicii mai degraba non-interventioniste pe care Trump a promovat-o in campanie.

Din fericire, liderul american are langa el doi strategi de mare calibru, generalii Mattis (secretarul Apararii) si McMaster (seful Consiliului pentru Securitate Nationala).

Decidentii americani au sesizat ca America risca sa para slaba in Siria, sa starneasca dispretul celor pentru c ...citeste mai departe despre "De ce nu-l vor elimina americanii pe Assad si de ce macelul continua" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#razboi Siria Assad SUA , #Stiri International