De ce Romania nu poate lipsi din "nucleul dur" al UE

Joi, 09 Martie 2017, ora 14:27
836 citiri
De ce Romania nu poate lipsi din "nucleul dur" al UE

Nu este o simpla afirmatie de circumstanta.

Practic, in toata perioada de cand Romania s-a hotarat sa se alature Occidentului, am acumulat, printre altele, si un capital de experienta semnificativ privind demersurile vizand integrarea europeana si euroatlantica: cum poate fi maximizata valoarea adaugata, prin alinierea la standardele si valorile europene; de ce un stat integrat se poate moderniza mai rapid decat unul aflat in "zona gri".

Aceasta experienta, la care se adauga si pozitionarea geografica, dar si istoria unui demers sustinut - politic, militar si diplomatic, ar putea legitima Romania pentru o pozitionare mult mai favorabila in viitoarea schema de reasezare a Europei.

In mai multe etape, voi incerca sa demonstrez care sunt atuurile Romaniei intr-o Europa bulversata de tot mai putine raspunsuri institutionale la o succesiune devastatore de crize.

Nu este nevoie sa ne alaturam vreunui grup deja constituit sau sa ne "umilim" pe langa vreo putere garanta. Romania are potentialul necesar, ramane doar sa fie capabila, prin reprezentantii sai, sa-si sustina pozitia.

Un moment complicat precum cel prin care trece astazi Europa reprezinta nu numai o "reasezare necesara", dar si deschiderea competitiei inauntrul UE. Ca intre parteneri, dar vor fi oricum invingatori si invinsi. Sa nu ne ascundem dupa deget.

Astazi, despre Vecinatatea UE.

1. In orice negociere privind viitorul Europei trebuie acceptat ca lantul de crize si conflicte din "vecinatatea apropiata a Europei" reprezinta "noua normalitate" - si pe termen scurt UE poate face mult mai putin pentru a rezolva aceasta stare de fapt decat spera cu ceva timp in urma.

2. Din aceasta parte a Europei, doar Romania are potentialul diplomatic si increderea necesara de a fi acceptata ca partener de dialog in ceea ce priveste: recuperarea Ucrainei in fata ostilitatii Federatiei Ruse; sprijinirea insulelor de stabilitate din Tunisia, Iordania sau Egipt; gestionarea crizei refugiatilor in Balcanii de Vest, inclusiv in statele de origine, mai ales Siria, dar si Irak.

3. Spre deosebire de partenerii nostri din centrul si vestul Europei, Romania nu a uitat ca dilemele politice se aplica si la frontierele Europei: cum se poate rezolva confruntarea dintre interesele economice sau de securitate si sprijinul pentru democratizare? Cum se pot reconcilia diferitele prioritati ale unor state, la randul lor foarte diverse, in procesul de acomodare intre politicile aspirationale spre UE si tendinte ...citeste mai departe despre "De ce Romania nu poate lipsi din "nucleul dur" al UE" pe Ziare.com

#Romania Europa doua viteze Juncker , #Stiri International