De ce SUA nu va intra in cea de-a doua Mare Depresiune

Joi, 18 August 2011, ora 13:42
2152 citiri
De ce SUA nu va intra in cea de-a doua Mare Depresiune

Incetinirea cresterii economice din zona euro si SUA au starnit temeri ca lumea s-ar lumea putea confrunta cu o a doua Mare Recesiune, dar o analiza a caracteristicilor acelei perioade din istorie vine sa calmeze spiritele: istoria nu se va repeta, scrie New York Times. 

Cu toate acestea, sansele sunt inca mari ca populatia lumii sa se confrunte cu o situatie aproape tot atat de traumatizanta ca cea din perioada Marii Depresiuni, mai ales daca politicile preelectorale purtate de SUA continua sa se indrepte intr-o directie periculoasa.

Situatia nu se va repeta, intrucat Marea Recesiune a avut trei caracteristici principale care nu au mai fost intalnite in ultimii ani.

In primul rand, randamentul  a scazut drastic dupa 1929, cu peste 25% in SUA. In schimb, Statele Unite au avut o scadere realtiv mica a Produsului Intern Brut, dupa ce ultimul boom a ajuns la nivel maxim.

Potrivit celor mai recente informatii publicate de Biroul de Analiza a Datelor Economice din SUA, PIB-ul a ajuns la punctul culminant in al doilea trimestru din 2008 la 14,4255 trilioane de dolari si a atins valoarea minima in al doilea trimestru din 2009 la 13,8541 de trilioane de dolari, un declin de aprope 4 procente.

In al doilea rand, rata somajului a crescut cu peste 20% in SUA si a ramas la acest nivel in anii ’30.

In criza economica din ultimii ani, SUA s-a confruntat cu un record postbelic al a pierderii de locuri de munca, in jur de 8 milioane de oameni regasindu-se in aceasta situatie. Cu toate acestea, somajul abia a atins 10%, in al patrulea trimestru din 2009, potrivit NY Times.

In al treilea rand sistemul de credit din anii ’30 a cazut drastic. In mare parte acest lucru s-a intamplat din cauza colapsului haotic al bancilor, determinat de panica clientilor care si-au retras toti banii.

Infiintarea Corporatiei de Asigurari pentru Depozite Federale a calmat situatia si a continuat sa joace un rol benefic pentru situatia financiara a Statelor Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #marea recesiune, #sua , #Stiri International