De ce sustine Putin Siria si pe presedintele sau, Bashar al Assad

Marti, 11 Aprilie 2017, ora 22:50
737 citiri
De ce sustine Putin Siria si pe presedintele sau, Bashar al Assad
Foto: Arhiva Kremlin (ianuarie 2005)

Rusia este una dintre putinele tari care au condamnat atacul aerian de vineri ale Statelor Unite asupra unei baze militare din Siria, Kremlinul fiind de mult timp un aliat al regimului de la Damasc.

Mai multe tari incearca sa faca presiuni asupra Rusiei sa se distanteze de presedintele sirian Bashar al Assad, dupa atacul chimic ce a dus la moartea a aproape 80 de oameni, printre care multi copii, intr-un sat controlat de rebelii antiguvernamentali.

Insa, pentru moment, Kremlinul nu este dispus sa renunte la linia urmata in ultimii sase ani, iar BBC trece in revista modul in care Rusia s-a implicat in razboiul sirian din 2011 incoace, dar si de ce acesta este atat de important pentru Moscova.

Cine este implicat in conflict?

In primul rand, scrie sursa citata, trebuie spus faptul ca situatia este extrem de complicata - nu este atat de simplu ca a spune ca este o parte impotriva celeilalte.

Iata care sunt principalele tabere implicate in conflictul sirian:

armata oficiala siriana a presedintelui Assad (care este sprijinita militar de Rusia) ;asa-numitul Stat Islamic;alti rebeli sirieni - sunt o multime de grupuri diferite cu diferite scopuri, inclusiv unele grupuri sustinute de al Qaida si alte grupuri care sunt sustinute de Occident.

Teoretic, Rusia lupta impotriva Statului Islamic. Insa, practic, Kremlinul ataca si alti rebeli ce lupta impotriva lui Assad, dintre care unii sunt sustinuti de tarile occidentale.

Cum s-a implicat Rusia in Siria?

Povestea merge mult inapoi in istorie, in epoca Razboiului Rece, cand Uniunea Sovietica a devenit tot mai influenta in Siria, in anii '70, furnizand ajutoare si arme. Dupa prabusirea URSS, in anii '90, influenta sa in aceasta tara a scazut.

In anul 2000, la putere in Rusia si in Siria au ajuns actualii presedinti, care nu au avut o relatie apropiata pana la jumatatea anilor 2000 (foto), atunci cand Putin a inceput extinderea puterii militare ruse. Astfel, relatiile Rusiei cu Siria au inceput sa se consolideze din nou, si datorita precedentei relatii din perioada Razboiului Rece.

Rolul Primaverii Arabe

Sustinerea Rusiei aratata in Siria a crescut foarte mult odata cu Primavara Araba - o serie de revolte din Orientul Mijlociu, declansate la inceputul anului 2011.

Specialistii considera ca rasturnarea, in acest context, a dictatorului libian Moammar Gaddafi, in acelasi an, a fost vazuta de Rusia ca subminand direct influenta Kremlinului in lumea araba, cu atat mai mult cu cat Moscova a ...citeste mai departe despre "De ce sustine Putin Siria si pe presedintele sau, Bashar al Assad" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Rusia sustinere Assad, #Putin sustinere Assad, #rusia implicare siria , #Stiri International