Democratii vor sa desfiinteze Colegiul Electoral, dupa ce Trump a iesit presedinte cu mai putine voturi decat Clinton

Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 07:35
783 citiri

Un senator democrat american a depus marti un proiect de lege care prevede desfiintarea Colegiului Electoral prevazut de Constitutie, argumentand ca Donald Trump a fost ales presedinte in pofida faptului ca a obtinut mai putine voturi decat Hillary Clinton.

"Acesta este singurul mandat din tara in care poti obtine mai multe voturi si pierde, cu toate acestea, presedintia", a declarat Barbara Boxer, senator din California, relateaza AFP.

"Colegiul Electoral este un sistem depasit si antidemocratic care nu ne reflecta societatea moderna. El trebuie sa fie schimbat imediat. Toti americanii trebuie sa aiba garantia ca voturile lor conteaza", a subliniat ea.

De fapt, americanii au ales pe 8 noiembrie, stat cu stat, 538 de mari electori.

In 48 dintre cele 50 de state americane, este suficient ca un candidat sa obtina cu un singur vot mai mult decat adversarul sau pentru a primi toti marii electori aflati in joc in statul respectiv, ceea ce distruge proportionalitatea ...citeste mai departe despre "Democratii vor sa desfiinteze Colegiul Electoral, dupa ce Trump a iesit presedinte cu mai putine voturi decat Clinton" pe Ziare.com

#Donald Trump presedinte SUA, #colegiu electoral alegeri SUA, #vot popular alegeri SUA , #Stiri International