Departamentul de Stat al SUA cere Ungariei sa suspende legea anti-Soros

Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 12:43
3060 citiri

SUA au solicitat Ungariei sa suspende implementarea unei legi care ameninta functionarea Universitatii Central Europene, finantata de catre americanul George Soros.

Aceasta universitate, una dintre cele mai bine cotate institutii internationale de invatamant din Ungaria, ar putea sa-si inchida portile dupa ce s-a adoptat o lege ce fixeaza noi conditii pentru universitatile cu finantare externa, transmite Reuters.

Presedintele Janos Ader a promulgat la inceputul saptamanii legea, in ciuda protestelor masive care au ocupat strazile din Budapesta.

De asemenea, un nou protest este programat pentru miercuri seara in capitala Ungariei.

"Cerem executivului maghiar sa suspende implementarea legii", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Mark C. Toner.

Premierul Viktor Orban a spus ca Universitatea Central Europeana a incalcat legislatia pentru acordare a diplomelor din Ungaria.

"Vrem sa vedem o revizuire si discutii pentru adresarea acestor ingrijorari prin dialog cu universitataea si cu alte institutii afectate", a precizat Toner.

De asemenea, legea controversata ar putea sa afecteze functionarea universitatilor americane cu programe de licenta din Ungaria. Una dintre conditiile ce vor fi impuse este ca institutiile sa aiba un campus in statul de origine, in acest caz New York, iar o alta este sa existe un acord bilateral de sustinere intre Ungaria si SUA.

Conditia privind campusul din statul de origine reprezinta o problema doar pentru CEU, deoarece toate celelalte universitati straine au deja astfel de campusuri.

CEU este acreditata in statul american New York si in Ungaria, iar studentii primesc diplome recunoscute in Ungaria si SUA. Universitatea Central Europeana are in prezent peste 1.400 de studenti din 108 tari ale lumii. ...citeste mai departe despre "Departamentul de Stat al SUA cere Ungariei sa suspende legea anti-Soros" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#SUA lege anti Soros Ungaria, #SUA lege CEU Ungaria, #SUA suspendare lege CEU, #presedinte promulgat lege Soros , #Stiri International