Desi n-a mai vazut razboi de 200 de ani, o tara UE reintroduce serviciul militar de spaima Rusiei

Joi, 02 Martie 2017, ora 12:08
902 citiri
Desi n-a mai vazut razboi de 200 de ani, o tara UE reintroduce serviciul militar de spaima Rusiei
Foto: Pixabay

Suedia va reintroduce serviciul militar, care a fost suspendat in 2010.

Guvernul de centru-stanga al Suediei va decide, joi, sa reintroduca serviciul militar anul viitor, pe fondul dificultatilor legate de recrutarea pe baza de voluntariat si lipsa de personal, precum si al unei situatii de securitate mai incerta, a anuntat radioul public SR.

Tara nordica a suspendat serviciul militar obligatoriu in 2010, dar activitatea militara in regiunea baltica a crescut de atunci, in urma anexarii Crimeii de catre Rusia in 2014, determinand Suedia sa-si intensifice pregatirea militara, relateaza Reuters.

Precizam ca Suedia nu este membra, dar coopereaza cu statele membre NATO, fiind o tara care nu a mai luptat intr-un razboi din 1814 si care se mandreste cu traditia sa de a fi neutra.

Rusia aduce in Marea Baltica noi nave de razboi si rachete cu capacitate nuclearaSuedia, amenintata militar de Rusia, daca adera la NATOAvioane militare ruse, interceptate langa spatiul aerian al SuedieiSpectrul Rusiei impinge catre NATO o tara care n-a mai vazut razboi de 200 de ani

Decizia de reintroducere a serviciului militar, in urma recomandarilor dupa o investigatie oficiala, va viza atat barbatii, cat si femeile nascute in 1999 sau mai tarziu, desi doar un numar redus de persoane vor fi selectate.

"Am avut probleme cu asigurarea numarului de personal in unitatile militare pe baza de voluntariat", a declarat ministrul suedez al Apararii, Peter Hultqvist, la SR. "De aceea, este necesara reintroducerea serviciului militar", a adaugat el.

Decizia ar conduce la recrutarea a 4.000 de barbati si femei pentru instruire militara in 2018 si 2019, potrivit SR.

Suedia isi modernizeaza armata, cu o majorare semnificativa a cheltuielilor, si a desfasurat trupe pe Insula Gotland din Marea Baltica, lansand de asemenea apeluri guvernelor locale pentru a-si intensifica pregatirile pentru un viitor razboi, scrie Reuters. ...citeste mai departe despre "Desi n-a mai vazut razboi de 200 de ani, o tara UE reintroduce serviciul militar de spaima Rusiei" pe Ziare.com

#Suedia serviciu militar, #serviciu militar reintrodus Suedia , #Stiri International