Desi polueaza cel mai putin, statele sarace vor suferi cel mai mult

Luni, 05 Octombrie 2009, ora 01:19
1072 citiri
Desi polueaza cel mai putin, statele sarace vor suferi cel mai mult

Desi polueaza cel mai putin, fiind responsabile de doar o treime din volumul emisiilor de gaze cu efect de sera, statele sarace vor suferi aproximativ 80% din efectele grave ale procesului de incalzire globala.

"Efectele grave ale schimbarilor climatice vor fi resimtite in proportie de 75% - 80% de statele sarace si in curs de dezvoltare, desi aceste state sunt responsabile de mai putin de o treime din volumul gazelor cu efect de sera produse si eliminate in atmosfera", a declarat Justin Lin, economist sef al Bancii Mondiale, potrivit unui comunicat al Bancii Mondiale.

Lin a facut aceste declaratii duminica la Istanbul, orasul ce a gazduit intalnirile cu reprezentantii Banci Mondiale si ai Fondului Monetar International in acest an, cu ocazia prezentarii raportului pentru anul 2010 intitulat "Dezvoltare si Schimbarile Climatice".

"Schimbarea climatica reprezinta o problema de extrema urgenta, iar pentru rezolvarea ei este nevoie de resurse uriase. Asteptam si speram sa avem un nou acord international cu privire la reducerea poluarii dupa intrunirea de la Copenhaga" (din luna decembrie), a mai declarat oficialul din cadrul Bancii Mondiale.

Marianne Fay, economist sef al Bancii Mondiale pentru dezvoltare durabila, a precizat ca masurile pentru limitarea efectelor incalzirii globale si pentru adaptarea la schimbarile climatice ar necesita cheltuieli de peste 300 de miliarde de dolari pana in anul 2030.

Comentand pe marginea raportului Bancii Mondiale, Caroline Pearce, consilier al Agentiei internationale Oxfam, sustine ca "statele dezvoltate imping lumea catre un viitor al dezastrelor".

"Aceste state pot ramane deoparte pe masura ce saracia si efectele incalzirii globale scapa de sub control, sau pot lua masura reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera si al ajutorarii populatiilor sarace cu bani si resurse pentru a face fata schimbarilor climatice", a mai adaugat ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#efecte, #incalzire, #globala , #Stiri International