Deutschland uber alles

Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 11:11
878 citiri
Deutschland uber alles

Dupa conferinta de la Potsdam, Germania a pierdut aproape un sfert din teritoriul Republicii de la Weimar (Prusia Orientala, Branderburg, Silezia Inferioara, Mecklenburg, Pomerania, Saxonia, parte din Silezia Superioara, Prusia de Vest, portul Danzig-actual Gdansk), fiind limitata de linia Oder-Niesse, desi Tratatul de la Zgorzelc (1950) i-a luat pana si portul Berlinului, Stettin, (acum Szczecin).

Dupa 1945, aproape 10 milioane de germani au fost nevoiti sa-si paraseasca casele din URSS, Polonia si Cehoslovacia, iar peste 500 000 dintre ei au murit in cursul acestei "expulzari".

Exista, evident, o extraordinara vocatie a revenirii, a renasterii repetate, proprie poporului german. Doua razboaie mondiale au epuizat economia germana intr-un mod greu de imaginat, iar ultimul a lasat in urma o Germanie mai mica si rupta in doua. Cu toate acestea, Germania si-a revenit dupa fiecare razboi mondial si si-a revenit, la fel de miraculos, dupa reunificarea cu landurile estice din 1990.

Astazi, economia germana (a cincea cea mai mare din lume) este a cincea parte din economia Uniunii si va deveni aproape un sfert in 2019, dupa plecarea britanicilor. Unul din sase cetateni UE este german, iar din 2019 nemtii vor fi 18% din populatia ramasa in Uniune.

Peninsula europeana traieste, dupa cel de-al doilea razboi mondial, sub paradigma unei constructii politice, Uniunea Europeana, cu patru mari piloni: Germania, Franta, Marea Britanie si Italia (chiar daca Marea Britanie a intrat mai tarziu in Uniune - 1973, 16 ani dupa semnarea tratatului de la Roma). Timp de zeci de ani, Europa de Vest a trait in echilibrul a patru mari puteri economice, toate avand cam aceeasi populatie si aproximativ aceeasi marime a economiei.

Dupa 1990, mai accentuat dupa 2007, Uniunea Europeana (desi mai mare decat in decadele 70-80-90) a devenit o economie dependenta in mod covarsitor de puterea Germaniei, iar a doua cea mai mare economie a lumii (Uniunea Europeana) devine, pe zi ce trece, o "afacere germana".

In lucrarea lui Agnuss Maddison, "Contours of the World Economy I-2030AD", Oxford University Press, (2007), se indica urmatoarea evolutie a celor patru mari economii europene (indicatorul urmarit este PIB/capita la paritatea puterii de cumparare PPP, dolari 1990):

Practic, in 1990, Germania se afla pe locul IV intre primele economii europene, mai jos chiar si decat Italia!

Dupa 1990, vedem o evolutie (accentuata puternic in ultimii ani) in favoarea Germaniei (acela ...citeste mai departe despre "Deutschland uber alles" pe Ziare.com

#Germania economie, #Germania putere europeana , #Stiri International