Din ce in ce mai multe voci de la Londra ii cer Theresei May sa asigure drepturile cetatenilor UE dupa Brexit

Duminica, 05 Martie 2017, ora 20:55
1085 citiri
Din ce in ce mai multe voci de la Londra ii cer Theresei May sa asigure drepturile cetatenilor UE dupa Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Camerei Comunelor pentru iesirea din Uniunea Europeana a cerut, duminica, guvernului britanic sa adopte unilateral decizia de a asigura drepturile celor 3,2 milioane de cetateni ai tarilor membre ale Uniunii Europene care traiesc in Regatul Unit.

In raportul sau, comisia camerei alese a Parlamentului Regatului Unit a recomandat unanim Executivului condus de premierul Theresa May sa actioneze imediat, transmite Xinhua.

Guvernul britanic vrea sa ignore votul pentru drepturile europenilor din UK. May vrea un Brexit total

Membrii comisiei, care reprezinta toate partidele parlamentare, sunt de parere ca atat cetatenii europeni din Regatul Unit, cat si cetatenii britanici din alte state europene trebuie sa beneficieze in continuare de asigurari de sanatate si de pensii, dupa Brexit.

Laburistul Hilary Benn, presedintele comisiei, a declarat: "Cetatenii UE care au venit sa locuiasca si sa munceasca aici au contribuit enorm la viata economica si culturala a Regatului Unit. Ei au muncit din greu, si-au platit impozitele, s-au integrat, au crescut familii si au prins radacini.

Ei nu au avut drept de vot la referendum (referendumul din 2016 pentru retragerea Regatului Unit din UE), dar rezultatul i-a lasat sa isi duca viata sub un nor de incertitudine. Este de inteles ca sunt preocupati de dreptul lor de a ramane si de drepturile lor viitoare de acces la educatie si ingrijiri medicale.

La fel, britanicii care muncesc si traiesc pe continent sunt ingrijorati de dreptul lor la munca si acces la ingrijiri medicale dupa Brexit. Cetatenii europeni din Regatul Unit si cetatenii britanici din UE stiu despre negocierile care vor urma, dar nu doresc sa fie utilizati ca moneda de negociere.

Desi Guvernul a afirmat ca doreste ramanerea cetatenilor UE, nu a oferit suficiente asigurari ca drepturile si statutul de care au beneficiat vor fi garantate. Ar trebui sa faca asta acum".

Raportul comitetului, care nu are caracter obligatoriu pentru Guvern, cere si revizuirea procedurii de solicitare a dreptului de rezidenta permanenta in Regatul Unit. In prezent, cetatenii europeni trebuie sa completeze in acest scop un formular de 85 de pagini.

"Ni s-a spus ca la ritmul de procesare dinainte de referendum, acordarea documentelor de resedinta tuturor celor care o solicita si sunt potential eligibili ar dura, potrivit sistemului curent, echivalentul a 140 de ani", a aratat Benn.

Comitetul a facut apel la Guvern sa explice cum va stabili un nou sistem d ...citeste mai departe despre "Din ce in ce mai multe voci de la Londra ii cer Theresei May sa asigure drepturile cetatenilor UE dupa Brexit" pe Ziare.com

#Brexit drepturi europeni UK , #Stiri International