Discursul lui Juncker a fost primit favorabil de politicieni europeni, dar si cu critici ramase fara raspuns

Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 22:07
1040 citiri
Discursul lui Juncker a fost primit favorabil de politicieni europeni, dar si cu critici ramase fara raspuns
Foto: Twitter/Jean-Claude Juncker

Discursul despre starea Uniunii Europene sustinut, miercuri, in plenul Parlamentului European de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost bine primit de lideri europeni, dar au existat si critici din partea unor eurodeputati, carora presedintele Comisiei Europene nu le-a mai raspuns, plangandu-se ca are dureri din cauza sciaticii.

El a insistat in discurs pe "vantul favorabil" aprofundarii integrarii europene adus de evolutia buna a economiei, de regresul euroscepticilor si iesirea din UE a Marii Britanii - tara care s-a opus mereu unei Europe mai integrate - si a cerut ca toate statele UE sa faca parte din Schengen si din zona euro, relateaza agentia EFE.

Citeste si Juncker: E timpul sa aducem Romania si Bulgaria in Schengen. Ce spune de aderarea la euro

Discursul lui Juncker a fost cel mai bine primit de familia sa politica, Partidul Popular European, cu toate ca liderul acestuia, Manfred Weber, a vorbit mai mult despre protejarea frontierelor si controlul migratiei, spre deosebire de Juncker, care a sustinut din nou ca "Europa trebuie sa fie locul spre care sa se poata indrepta aceia care sufera de pe urma razboaielor" si a pledat pentru identificarea de solutii pentru a promova migratia legala.

Aceasta ultima mentiune a fost salutata de Gianni Pitella, liderul grupului socialist, care a apreciat la randul sau, potrivit agentiei DPA, ca "trebuie sa avem curajul sa deschidem cai legale pentru migratie, acesta este lucrul corect de facut".

Presedintele francez Emmanuel Macron i-a multumit pe Twitter lui Juncker pentru sustinerea ideii sale ca in prima jumatate a anului viitor sa fie organizate pe tot cuprinsul UE dezbateri pe tema viitorului proiectului european in perioada post-Brexit.

"Multumesc pentru sprijinul dumneavoastra @JunckerEU pentru organizarea de conventii democratice. Vom reusi sa transformam Europa", a scris Macron in mesajul sau.

De asemenea, liderul liberalilor europeni, Guy Verhofstadt, a impartasit abordarea lui Juncker conform careia Uniunea Europeana trebuie sa profite de Brexit si de insuccesul populistilor pentru a avansa pe calea federalista.

"Populistii au anuntat o primavara populista, dar au obtinut opusul. Un boomerang in fata, afirmarea partidelor proeuropene. Pentru ca odata cu Brexitul a devenit clar ce vor cetatenii nostri", a sustinut Verhofstadt.

Vezi si Juncker promite ca si est-europenii vor manca alimente de aceeasi calitate ca restul UE

El a insistat in acest context c... citeste mai departe despre "Discursul lui Juncker a fost primit favorabil de politicieni europeni, dar si cu critici ramase fara raspuns" pe Ziare.com

#Juncker discurs, #Juncker presedintele Comisiei Europene , #Stiri International