Dodon nu vrea birou NATO la Chisinau: Este o provocare. Daca va fi deschis, il vom inchide

Vineri, 10 Februarie 2017, ora 08:41
2944 citiri

Presedintele Republicii Moldova Igor Dodon a reiterat ca deschiderea Biroului de legatura NATO la Chisinau ar fi o provocare din partea partenerilor tarii sale si nu un ajutor in solutionarea conflictului transnistrean si a avertizat ca il va inchide.

"Sugerez tuturor sa astepte. O sa-l deschideti anul acesta, la anul o sa-l inchidem. Dupa urmatoarele alegeri parlamentare, daca o sa va grabiti cu deschiderea, o sa ajungem la situatia ca vom inchide oficiul", a spus Dodon intr-o conferinta de presa, relateaza Independent.md.

Intrebat de ce se impotriveste deschiderii reprezentantei NATO, in conditia in care asemenea birouri sunt deschise in Rusia si alte state CSI, el a raspuns ca, spre deosebire de Republica Moldova, acele tari nu au statut neutru.

"Rusia nu este tara neutra. Este tara membra a unui bloc militar, la fel ca si Kazahstanul, pe cand Moldova este tara neutra. Totodata, aceste tari, unde este deschis oficiul NATO, nu au probleme nerezolvate, cum avem noi Transnistria.

Deschiderea acestui oficiu mai mult seamana cu o provocare. Partenerii nostri daca doresc sa ne ajute in rezolvarea problemelor, nu trebuie sa mearga la acesti pasi", a subliniat seful statului citat de Deschide.md.

Marti, presedintele Igor Dodon i-a transmis secretarului general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, ca nu este momentul oportun de a deschide acum un Birou NATO la Chisinau.

El a cerut Aliantei sa semneze un acord prin care sa-i recunoasca Republicii Moldova statutul permanent de neutralitate. Seful statului a declarat ca este prea devreme si ca nu exclude faptul ca, daca acest oficiu va fi deschis, atunci el, in calitatea sa de presedinte, va reveni la acest subiect, lasand de inteles ca va face tot posibilul ca acest Birou sa nu fie deschis.

In replica, Guvernul moldovean a anuntat ca va continua sa puna in aplicare planul de a deschide Biroul. ...citeste mai departe despre "Dodon nu vrea birou NATO la Chisinau: Este o provocare. Daca va fi deschis, il vom inchide" pe Ziare.com

#Igor Dodon birou NATO, #birou NATO Chisinau , #Stiri International