Dodon si Plahotniuc pregatesc inghetarea relatiilor cu UE

Marti, 21 Februarie 2017, ora 20:29
872 citiri

S-au intalnit ca sa identifice subiecte de interes comun ce le-ar permite sa transmita semnale pozitive partenerilor externi, dar s-au despartit spunand ca raman pe pozitii si ca nu vor ceda.

Intalnirea de marti a presedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu presedintele Parlamentului, Andrian Candu, si premierul Pavel Filip, i-a oferit presedintelui pro-rus audienta dorita pentru lansarea unui nou artificiu electoral. Dodon a anuntat ca i-a instiintat pe cei doi ca pe 3 sau 4 aprilie va semna un memorandum cu Uniunea Eurasiatica.

Andrian Candu a spus ca a primit de la Igor Dodon un proiect de acord pe care intentioneaza sa-l semneze presedintele, a mentionat ca acest proiect "nu produce efecte juridice", dar a precizat ca va reveni la acest subiect.

Mimeaza ostilitati?

Filip, Candu si Dodon au recunoscut ca au viziuni diametral opuse asupra beneficiilor oferite de Acordul de Asociere cu UE, amendarea Constitutiei in sensul abilitarii sefului statului cu dreptul de a dizolva Parlamentul (solicitare venita din partea lui Igor Dodon), provocarea alegerilor parlamentare anticipate, anularea legii prin care miliardul de dolari furat din sistemul bancar a fost pus pe spatele poporului si asupra deciziei privind deschiderea Oficiului de legatura al NATO la Chisinau.

In schimb, cei trei au ajuns la intelegerea ca solutionarea problemei transnistrene este posibila doar in formatul 5+2, iar Igor Dodon nu a mai vorbit despre federalizare. In acest sens s-a convenit crearea unei platforme de discutie intre Presedintie, Parlament si Guvern, pentru a formula o pozitie comuna in problema transnistreana.

In ceea ce priveste deschiderea Oficiului NATO la Chisinau, Igor Dodon a reiterat ca, in viziunea sa, "aceasta este o provocare" si a amenintat ca, daca acest oficiu va fi deschis, "noi il vom inchide", sugerand ca va face acest lucru cu ajutorul majoritatii parlamentare socialiste care va rezulta din urmatoarele alegeri parlamentare.

In zadar seful legislativului a incercat sa-i explice ca "oficiul NATO va fi unul civil, ca o ambasada" si ca "acesta nu va afecta in nici un fel neutralitatea Republicii Moldova". Igor Dodon a spus ca pozitia sa referitoare la Oficiul NATO este una principiala, la care nu va renunta.

Oligarhi pro-europeni?

Andrian Candu a mai spus ca guvernarea ramane fidela vectorului european, aceasta insemnand o dezvoltare rapida si calitativa, solutii pentru consolidarea institutiilor statului, justitie independenta, secu ...citeste mai departe despre "Dodon si Plahotniuc pregatesc inghetarea relatiilor cu UE" pe Ziare.com

#Moldova inghetare relatii UE, #Moldova relatii UE, #Dodon schimbare constitutie, #oficiu NATO Chisinau, #Moldova Uniunea Eurasiatica , #Stiri International