Doliu national in Iran, dupa uciderea lui Soleimani: Teheranul promite o "razbunare teribila"

Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 09:45
1250 citiri
Doliu national in Iran, dupa uciderea lui Soleimani: Teheranul promite o "razbunare teribila"
Foto: Ali Khamenei / Wikimedia Commons

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, s-a angajat vineri sa "razbune" moartea influentului general iranian Qassem Soleimani, ucis mai devreme intr-un raid american la Bagdad, si a decretat trei zile de doliu national in tara sa, informeaza AFP si Reuters.

"Martiriul este recompensa pentru munca sa continua in toti acesti ani (...). Cu voia lui Dumnezeu, opera si drumul lui nu se vor opri aici si o razbunare implacabila ii asteapta pe criminalii care si-au murdarit mainile cu sangele lui si cu cel al altor martiri", a subliniat ayatollahul Khamenei, pe contul sau de Twitter, in limba farsi.

Presedintele iranian Hassan Rouhani a declarat ca Iranul si "natiunile libere din regiune" se vor razbuna pe SUA dupa uciderea generalui Soleimani.

"Nu exista nicio indoiala cu privire la faptul ca marea natiune a Iranului si alte natiuni libere isi vor lua revansa asupra Americii criminale pentru acest asasinat oribil", a declarat Rouhani, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul guvernului iranian.

La randul sau, ministrul de externe Mohammad Javad Zarif a avertizat vineri pe contul sau de Twitter ca uciderea lui Soleimani in raidul american de la Bagdad, la ordinul presedintelui SUA, Donald Trump, este "o escaladare extrem de periculoasa si imprudenta".

The US' act of international terrorism, targeting & assassinating General Soleimani-THE most effective force fighting Daesh (ISIS), Al Nusrah, Al Qaeda et al-is extremely dangerous & a foolish escalation.

The US bears responsibility for all consequences of its rogue adventurism.- Javad Zarif (@JZarif) January 3, 2020

"Soleimani a intrat in randurile fratilor nostri martiri, insa razbunarea noastra impotriva Americii va fi teribila", a reactionat, tot pe Twitter, Mohsen Rezai, un fost lider al Gardienilor Revolutiei, armata ideologica a Republicii Islamice Iran.

Cel putin opt persoane au fost ucise in noaptea de joi spre vineri in timpul bombardamentului asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad, la trei zile dupa atacarea ambasadei americane de catre demonstranti pro-iranieni.

Puternicul general iranian Qassem Soleimani, insarcinat cu afacerile irakiene in cadrul armatei ideologice iraniene, a fost ucis in acelasi bombardament.

Seful fortei de elita Quds din Iran a fost ucis intr-un atac al trupelor SUA la ordinul lui Donald Trump

Pentagonul a confirmat ca Donald Trump a dat ordinul ca generalul iranian sa fie ucis.

Trump a facut ce n-au avut curaj nici Bush nic ...citeste mai departe despre "Doliu national in Iran, dupa uciderea lui Soleimani: Teheranul promite o "razbunare teribila"" pe Ziare.com

#asasinare Soleimani, #Soleimani ucis Irak, #razboi SUA Iran , #Stiri International