Donald Trump este un lider global

Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 16:03
931 citiri
Donald Trump este un lider global

Chiar daca Donald John Trump nu si-a propus acest lucru, primul sau an de presedintie l-a impus ca lider global.

Planul lui Trump a fost sa redea Americii stralucirea si puterea anilor '90, atunci cand Statele Unite erau invocate in orice capitala ca fiind sursa primara a asezarii lumii contemporane. Rezultatul? Dupa nici un an la Casa Alba, liderii Asiei de Sud-Est, care conduc un sfert din economia globala, se intrec in a capata prietenia personala a presedintelui american.

Foto: captura video CNN

Povestea turneului asiatic al celui de-al 45-lea lider al Statelor Unite se rezuma la un concurs intre liderii asiatici pentru desemnarea celui mai apropiat prieten (the closest friend) al lui Donald Trump.

Nimic nu scoate mai bine in evidenta acest lucru decat faptul ca, numai o saptamana inainte de vizita prezidentiala la Tokio, fermecatoarea Ivanka (fiica-consilier) a fost invitata la o cina acasa la prea-puternicul lider nipon Shinzo Abe, dupa ce la pranz a fost invitata de catre familia ministrului de Externe, Taro Kono.

Atunci cand Ivanka Trump se afla la Tokio pentru a tine un discurs banal in fata plenului Coferintei Mondiale a Femeilor (World Assembly for Women), iar cei mai puternici oameni din guvernul celui mai conservator dintre statele mari ale lumii se intrec in gesturi personale la adresa sa este un semn ca ceva neobisnuit se intampla: liderii lumii isi doresc o relatie personala cu Trump, pentru ca il considera cel mai puternic si influent om de pe planeta.

Trump a stralucit in prima etapa a turneului asiatic, la Tokio (5-6 noiembrie): japonezii l-au primit entuziast, iar entuziasmul le-a crescut pe durata vizitei, in pofida unei gafe antologice (a varsat o cutie intreaga de hrana peste traditionalul lac cu pesti koi) si in ciuda unui discurs neplacut in fata Dietei, in care a pledat pentru "comert liber si deschis" (adica pentru reducerea deficitului comercial urias din comertul bilateral: exporturi americane de doar 63 miliarde de dolari si importuri japoneze de 135 miliarde).

A urmat etapa sud-coreeana (Seul, 7-8 noiembrie), dominata de dosarul militar (amenintarea nord-coreeana) si de demonstratii concurente de simpatie si de antipatie ale neastamparatilor activisti civili coreeni.

Aici, Donald si Melania Trump au devenit POTUS si FLOTUS (acronimele folosite odinioara in telegrafie, acum utilizate de serviciile secrete, President of the US respectiv First Lady of the US), care au calatorit prin micuta Coree de Sud do ...citeste mai departe despre "Donald Trump este un lider global" pe Ziare.com

#Trump China, #Trump Asia, #Trump Putin , #Stiri International