Decizie istorica: Donald Trump recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului

Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 20:27
917 citiri

Presedintele american, Donald Trump, a anuntat, miercuri seara, ca recunoaste orasul Ierusalim drept capitala a Israelului.

El a afirmat ca decizia constituie "o noua abordare" in efortul de solutionare a conflictului israelo-palestinian.

Donald Trump a argumentat ca in ultimele decenii presedintii Statelor Unite au evitat, din diverse ratiuni, sa recunoasca Ierusalimul drept capitala a Israelului.

"Fiecare presedinte american a refuzat sa mute Ambasada SUA la Ierusalim si sa recunoasca Ierusalimul drept capitala a Israelului, considerand ca amanarile vor contribui la avansarea procesului de pace. Insa, dupa 20 de ani, constat ca nu ne apropiem de obtinerea pacii intre Israel si palestinieni.

Am decis ca a venit momentul sa recunosc Ierusalimul ca fiind capitala Israelului. Alti presedinti americani au facut aceasta promisiune in campanie, dar nu au onorat-o. Astazi, eu onorez promisiune", a afirmat Donald Trump.

Liderul de la Casa Alba a anuntat ca activat un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. De asemenea, Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat sa initieze pregatirile pentru mutarea Ambasadei SUA la Ierusalim.

"Consider ca aceste decizii sunt in sensul celor mai bune interese ale Statelor Unite ale Americii si in sensul continuarii eforturilor de pace intre Israel si palestinieni. (...) Orasul Ierusalim este una dintre cele mai sensibile probleme.

Reafirm angajamentul Administratiei mele pentru procesul de pace. Vom obtine pacea, pacea nu este niciodata imposibil de obtinut", a subliniat Donald Trump, indemnand liderii din Orientul Mijlociu sa initieze eforturi active pentru pace.

Marti, presedintele SUA a discutat telefonic cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, cu regele Abdullah al Iordaniei si cu presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas si i-a anuntat ca intentioneaza sa recunoasca Ierusalimul ca fiind capitala Israelului.

Autoritatea Palestiniana, tari musulmane si Rusia avertizasera Statele Unite sa nu transfere Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Si Uniunea Europeana l-a indemnat pe Donald Trump sa evite decizia de a transfera Ambasada americana de la Tel Aviv la Ierusalim, argumentand ca o astfel de manevra va genera "efecte grave". ...citeste mai departe despre "Decizie istorica: Donald Trump recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului" pe Ziare.com

#Ierusalim capitala Israel , #Stiri International