Dupa ce Trump s-a vazut cu Kim Jong-un, SUA vor acum sa negocieze direct si cu talibanii

Luni, 09 Iulie 2018, ora 18:53
958 citiri

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, aflat intr-o vizita surpriza in Afganistan, a promis ca va sustine eforturile presedintelui Ashraf Ghani de a incepe discutiile pentru pace cu talibanii. Pompeo a precizat ca SUA sunt dispuse sa participe.

Pompeo a declarat ca strategia anuntata anul trecut de presedintele Donald Trump, de a trimite mai multi soldati pentru a mari presiunea pe talibani, functioneaza si i-a asigurat pe afgani ca ii vor sustine "in lupta lor de a-si elibera tara si poporul", informeaza Reuters.

"Strategia transmite un mesaj clar catre talibani, ca nu ne pot face sa asteptam", a adaugat Pompeo.

Ghani a declarat intr-o conferinta de presa comuna cu Pompeo ca este necesar sa se progreseze cu precautie.

"Daca vom crede ca o criza de 40 de ani poate fi incheiata intr-o zi, nu suntem realisti", a afirmat el.

Pompeo a readus in discutie o oferta a Statelor Unite de a participa la discutii directe cu talibanii. Acestia au respins pana acum negocierile cu ceea ce considera a fi un guvern ilegitim sustinut de Occident si au cerut discutii directe cu Washingtonul.

Secretarul de Stat a declarat ca procesul de pace va fi condus de afgani, dar Statele Unite vor fi pregatite sa participe pentru a rezolva diferentele de opinii. El a subliniat si ca va fi nevoie de sustinerea tarilor vecine.

"Rolul american va fi important aici dar nu putem conduce discutiile de pace, nu putem rezolva aceasta problema din afara", a precizat el.

#SUA negocieri talibani, #SUA razboi afganistan , #Stiri International