Dupa Le Pen, multe intrebari s-arata: S-a dus o frica, ce urmeaza nu-i deloc clar

Luni, 08 Mai 2017, ora 20:39
784 citiri
Dupa Le Pen, multe intrebari s-arata: S-a dus o frica, ce urmeaza nu-i deloc clar

Speriati de Brexit si de Trump, ochii intregii lumi s-au uitat cu speranta la Franta. Ca nu este aceeasi poveste este de explicat separat. Dar mobilizarea internationala a fost clara, sa nu iasa Le Pen. Care nu este tatal ei, dar tot da fiori reci.

A pierdut alegerile, a invins binele. La o zi dupa alegerea noului presedinte francez, ce ramane de retinut din campanie si ce urmeaza de facut?

La prima intrebare sunt putine lucruri bune de notat. Campania a fost stridenta, cu majoritatea candidatilor eurosceptici si agresivi in exprimare. O campanie care a pus pe masa fricile francezilor si problemele reale ale tarii, dar marite prin lupe murdare si mincinoase.

Multa revolta, foarte putine solutii. Mult discurs negativ, culminand cu dezbaterea televizata dintre cele doua tururi de scrutin. Atunci Le Pen si-a atacat incontinuu oponentul, apoi acesta a beneficiat de un vot masiv impotriva ei. Care a vazut ce inseamna sa ridici sabia.

De altfel, victoria nu a fost a lui Macron, ci infrangerea a fost a lui Le Pen. O infrangere categorica, a luat foarte putin peste jumatate din voturile adversarului sau. S-a dus o frica, ce urmeaza nu este insa deloc clar.

Euforia castigarii a fost foarte discreta. In descifrarea acestei bucurii timide sta, cred, cheia intelegerii acestor alegeri.

A fost un numar record de voturi nule si albe, aproape patru milioane. O mobilizare foarte mare la vot, aproape 75% participare. Votul masiv nu a fost insa deloc entuziast. Practic Macron a castigat din primul tur, orice candidat democratic isi dorea o finala cu Le Pen, stiind ca se va forma un baraj democratic impotriva ei.

Presedintele nou ales a tinut sa spuna ca a inteles acest mesaj, pe doua paliere:

- nemultumirea fata de starea actuala a Frantei. Terorismul in crestere si economia in scadere au dus la o erodare profunda a increderii in solutiile clasei politice. Furia francezilor a deschis drumul unor personaje extremiste, de stanga sau de dreapta, care impreuna au luat aproape 45% din voturile din primul tur.

Am fost la doar cateva procente sa avem o confruntare Le Pen - Melenchon, care ar fi fost sfarsitul Frantei democratice, asa cum o cunoastem astazi.

Problemele ridicate sunt reale, dar nici pe departe atat de grave pe cat le-au prezentat extremistii. Dar in urma lor a ramas atmosfera apasatoare si lipsita de speranta. Frumosul obraz al Frantei a iesit plin de vanatai, sa ii uram succes noului presedinte sa reuseasca sa ii redea zambetul.

O ag ...citeste mai departe despre "Dupa Le Pen, multe intrebari s-arata: S-a dus o frica, ce urmeaza nu-i deloc clar" pe Ziare.com

#Macron ales presedinte, #alegeri prezidentiale Franta, #Le Pen prezidentiale , #Stiri International