Dupa o interdictie de zeci de ani, femeile au, in sfarsit, voie sa conduca in Arabia Saudita

Duminica, 24 Iunie 2018, ora 07:37
1095 citiri
Dupa o interdictie de zeci de ani, femeile au, in sfarsit, voie sa conduca in Arabia Saudita
Foto: Arhiva Pixabay

Interdictia de a conduce o masina, impusa de decenii femeilor in Arabia Saudita, a fost ridicata incepand de duminica, potrivit unui anunt prealabil al guvernului.

Punand capat unei interdictii unice in lume, Riadul a autorizat femeile sa se urce din aceasta duminica la volan, o reforma istorica pentru regatul ultraconservator, dar marcata de acuzatii de represiune crescanda asupra militantilor pentru drepturile omului.

Decizia, anuntata din septembrie 2017, a fost inspirata de printul mostenitor Mohammed bin Salman si face parte dintr-un vast plan de modernizare a bogatei tari petroliere, scrie AFP.

"Este un pas important, o etapa esentiala pentru mobilitatea femeilor", a rezumat masura Hana al-Khamri, autoarea unei carti in curs de aparitie despre femeile din jurnalismul saudit.

Pentru multe femei, saudite sau expatriate, masura le va permite sa-si reduca dependenta de soferii privati sau de barbatii din familia lor, ceea ce va duce la economii financiare.

"Este o usurare", a declarat pentru AFP Najah al-Otaibi, analist la Arabia Foundation. "Sauditele au un sentiment de justitie. Multa vreme, ele si-au vazut refuzat un drept fundamental, fapt care le-a mentinut izolate si dependente de barbati, facand imposibila o viata normala", a explicat aceasta.

Citeste si Important lider religios: Sofatul afecteaza ovarele femeilor ...citeste mai departe despre "Dupa o interdictie de zeci de ani, femeile au, in sfarsit, voie sa conduca in Arabia Saudita" pe Ziare.com

#femei sofat Arabia Saudita , #Stiri International